Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Styr det kommunala. Inte invånarna.

Snart en vanligare syn?Bild: Claudio Bresciani/TT
Inför dagens val till Europaparlamentet har debatten bland annat handlat om vad EU bör ägna sig åt. När rösterna väl räknats kan det vara dags för en motsvarande diskussion om kommunernas roll.
Är det till exempel en kommunal uppgift att inrätta rökrutor?
Styret i Malmö anser uppenbart det. När rökare den 1 juli förvisas från uteserveringar, entréer och hållplatser hänvisar kommunen dem till särskilda möblerade fimpzoner. Grundtanken - att minska nedskräpningen - är förstås hedervärd, men något tvång att använda rökrutorna finns inte. Allt bygger på kommunledningens förväntan att rökare ska söka sig dit.
Och apropå förväntningar:
Efter sommarlovet skickar Malmö stad ut över 30 000 "förväntansdokument" till skolelevers föräldrar. Vårdnadshavarna ska bland annat lova att de har en positiv inställning till skolan och visar förtroende för verksamheten – som om det vore fel att påtala brister och problem.
Istället för att försöka styra invånare i viss riktning bör kommuner granska styrningen av sin egen verksamhet. Renhållning och utbildning är givna kärnverksamheter. Men sådana behöver snarare renodlas än svälla till att omfatta rökrutor och förväntansdokument. Det borde räcka långt att sätta askkopparna tätare och driva skolor på förtroendeingivande vis.
Gå till toppen