Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Ex-proffset tar sats i helt nya grenar

Johnny Lundberg är en av de senaste årens stora profiler i Landskrona BoIS men nu dyker han upp i helt andra sammanhang. "Det här är bara glädje", säger Johnny om sin nya karriär.

Johnny Lundberg har en gedigen karriär i fotboll bakom sig och numera är han tränare i Bjuvstorp. Men samtidigt har den gamle mittbacken börjat tävla i en helt annan sport.Bild: Sven-Erik Svensson
Nyligen avgjordes Pannkaksspelen i Eslöv och i den digra resultatlistan ser vi bland annat att Johnny Lundberg, IF Kronan, kom tvåa i spjut.
Jo, det stämmer. Det är DEN Johnny Lundberg, allsvensk fotbollsspelare i Landskrona BoIS och Halmstads BK och utlandsproffs i både Danmark och Norge.
– Ett tag undrade jag vad jag gett mig in på, när jag såg hur långt de andra gjorde på uppvärmningen. Men det här var jätteskoj och jag kommer att tävla fler gånger, helt klart.
Johnny Lundberg arbetar som idrottslärare hemma i Landskrona och vi når honom i samband med en lektion – i friidrott. Annars är det egentligen barnen Elin och Alexander som fått in den gamle mittbacksbjässen på de här spåren.
– De har hållit på med friidrott ganska länge och som pappa försöker jag följa med på det mesta. För ett tag sedan startade klubben en föräldragrupp, där vi fick chansen att testa på de olika grenarna, och vi är några stycken som tränar en eller två gånger i veckan.
Efter ett tag började Johnny Lundberg bli sugen på att även börja tävla och i Eslöv dök han upp i tre av de fyra kastgrenarna. Den förre BoIS-kaptenen inledde med 9,66 i kula, sedan blev det 26,00 i diskus och till slut 36,66 i spjut. I kula fick Lundberg bland andra stryk av Malmö AI:s Viktor Gardenkrans, vars 17,48 naturligtvis var på en helt annan nivå.
– Men jag har ju inte riktigt samma mål, skrattar Johnny Lundberg. Nu var jag i första hand ute efter att få godkända kast och jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad över alla mina resultat. I spjut blev jag tvåa och där förbättrade jag mig hela tiden, när jag kände att tekniken blev bättre och bättre.
Johnny Lundberg.Bild: Sven-Erik Svensson
Vi hör att Johnny Lundberg är eld och lågor över sitt oväntade grepp och han erkänner att han gärna testat friidrotten betydligt tidigare.
– Det är ju inte så att jag ångrar att det blev fotboll, det gick ju rätt bra där också. Men friidrotten är fantastiskt rolig, med alla sina grenar, så det här hade jag gärna också hållit på. Nu är jag ju inte lika explosiv som förr och då ligger kanske kastgrenarna bäst till, men jag vill göra någon längdtävling också...
Fotbollen har naturligtvis fortfarande en stor del i Johnny Lundbergs liv. Johnny, som gjorde allsvensk debut hemma i BoIS 2004, har hand om två lag hos Skånes Fotbollförbund och han är numera även tränare för Bjuvstorps division 4-gäng.
– Där tog vi en extremt viktig seger i derbyt mot Ekeby, trots stort manfall, och det känns som om vi är på gång, att vi kan titta uppåt i tabellen, istället för neråt, säger han.
Som fotbollsspelare har den gamle BoIS-profilen lagt skorna på hyllan, den sista matchen gjorde Johnny Lundberg i Wormo, men i friidrott lär han dyka upp fler gånger.
– Absolut. Jag har inte bestämt när, det kan bli när barnen åker i väg och tävlar nästa gång. Men det här är bara glädje och nu har jag ju gjort några resultat som jag måste försöka slå...
Fakta

Slutade sin aktiva karriär i Wormo

Namn: Johnny Lundberg

Ålder: 37 år, född den 15 april 1982.

Moderklubb i fotboll: Landskrona BoIS.

Klubbar i fotboll: Landskrona BoIS 1988-2006, Nordsjälland 1006-09, Halmstad 2009-12, Sandnes 2013-14, Landskrona BoIS 2014-15, Wormo 2016-17, Bjuvstorp, som tränare, 2019-.

Gå till toppen