Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hundägare riskerar vite efter oanmäld kontroll

Vid en oanmäld inspektion hos en hundägare upptäckte länsstyrelsen flera brister i djurhållningen. Ägaren riskerar nu vite om hen inte vidtar åtgärder.

Det var efter att någon anmält en hundägare i Höganäs kommun till länsstyrelsen som myndigheten gjorde en oanmäld inspektion. Det konstaterades då att ägaren hade så många hundar, fler än nio, att det behövdes tillstånd för verksamheten. Men ett sådant saknades.
Renhållningen var enligt kontrollen eftersatt och rastningen av hundarna var bristfällig. Flera hundar var inte registrerade i hundregistret och det saknades upphöjd liggplats i rastgården.
Hundägaren, som fått kritik av länsstyrelsen tidigare, medger att hen varit medveten om att tillstånd behövs för att ha fler än nio hundar. Men försvarar sig med att hen lyckats omplacera flera stycken och har försökt sälja andra genom annonser.
Av olika skäl har det inte gått att komma ner i rätt antal hundar, men ägaren menar att det håller på att lyckas genom fler omplaceringar.
Rastgårdarna rengörs både morgon och kväll och hundarna är friska och ”har gott hull”, menar hundägaren i sitt svar. Hen önskar få dispens i sex månader med att göra sig av med hundarna.
Men länsstyrelsen har beslutat att nödvändiga tillstånd enligt djurskyddslagen måste skaffas snarast, dock senast inom tre veckor. Annars riskerar hundägaren vite med 5 000 kronor per kontrolltillfälle.
Gå till toppen