Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förre OV-målvakten Niklas Krafts häftiga resa

För ett år sedan åkte Niklas Kraft ur Handbollsligan med OV. På måndagskvällen kan han bli svensk mästare med Alingsås.
– Om man börjar tänka på det tror jag det stjälper snarare än det hjälper, säger han.

På måndagskvällen kan OV:s förre målvakt Niklas Kraft bli svensk mästare med Alingsås. De leder med 2–1 i matcher mot Sävehof i finalen.Bild: JÖRGEN JARNBERGER
När Niklas Kraft lämnade OV och blev klar för Alingsås sa han till HD: ”Min tanke var egentligen att stanna och hjälpa OV tillbaka till Handbollsligan. Men när anbuden började trilla in blev det mer och mer intressant att flytta.”
Under slutspelet har Niklas Kraft varit Alingsås förstemålvakt.
Man slog ut Ystads IF i den femte och direkt avgörande kvartsfinalmatchen och fortsatte med att brotta ner giganten IFK Kristianstad i tre raka i semifinal.
I finalen mot Sävehof blev det förlust hemma med 30–33. Det har Alingsås vänt till 2–1 i matcher efter seger borta med 22–16 och seger hemma med 25–22.
– Det säger att vi har någon form av mental styrka. Vi har många färgstarka individer, men framför allt har vi väldigt orädda spelare som aldrig slutar kliva. Det är ingen som hänger med huvudet efter att ha gjort något dumt. Det är en tro på det vi gör som lyser igenom hela vårt spel, berättar Niklas Kraft.
Hans räddningsprocent i de tre finalmatcherna har varit 24, 31 och 41, eller sådär, helt okej och mycket bra.
Bäst av fem, eller först till tre, tar SM-guld. Det kan bli verklighet för Niklas Kraft på måndagskvällen.
– Jag försöker att tänka på att det är en match som alla andra. Det är det tänket hela laget har försökt att ha genom hela slutspelet. Såklart är det laddat och det är final och det kan avgöras.
För ett år sen åkte du ur Handbollsligan med OV och nu kan du bli svensk mästare – vad säger du om den resan?
– Ja, det är ju, ja, nästan ironiskt att det blev så. Men det är två olika lag. När jag spelade i Helsingborg visste vi att det skulle bli svårt. Alingsås är ett etablerat topplag.
Kunde du ens tänka tanken att ”det här kan gå så pass långt för mig att jag kan bli SM-guldmedaljör?
– Det är väl den tron egentligen som man alltid har, även om det ibland är lite naivt, för att kunna ta sig framåt. Även om vi förlorade mycket i Helsingborg hade jag ett jättebra år där med mycket speltid.
Nästa säsong får du möta OV – vad tänker du om det?
– Det ser jag fram mot jättemycket. Framför allt och komma ner till Helsingborg igen och spela match där. De har ju nästan hela laget kvar som jag spelade i.
Tror du att det kommer att gå bättre för OV i Handbollsligan den här gången?
– Jag hoppas det. Den här säsongen har varit väldigt konstig med att alla slog alla och bottenåttan var minst lika spännande som toppåttan. Det har varit ett väldigt getingbo på båda hållen. Jag hoppas att de kan knipa en av platserna där så att de kan hålla sig kvar, säger Niklas Kraft.
Gå till toppen