Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska yngst i EU-parlamentet

Danska Kira Marie Peter-Hansen, 21 år, från Socialistisk Folkeparti blir yngsta EU-parlamentarikern hittills.Bild: Kristian Djurhuus
Danska Kira Marie Peter-Hansen från Socialistisk Folkeparti (SF) blir yngsta EU-parlamentarikern hittills, skriver tidningen Politiken.
– Jag hoppas de gamla nissarna kommer att vara snälla mot mig. Och jag hoppas att de unga väljarna känner att de nu kommer lite närmare Europa, säger hon till Danmarks Radio.
Det var långt ifrån självklart att 21-åriga Peter-Hansen skulle få plats i parlamentet. Fram till valdagen pekade opinionsmätningarna på att SF bara skulle få ett av Danmarks 14 mandat. Partiet tog dock mot förmodan hem två mandat och i drygt ett dygn trodde alla att det skulle bli partiets två toppnamn som skulle till Bryssel. Men partiets andranamn tackade oväntat nej till sin plats.
Med nästan 16 000 personkryss är Peter-Hansen partiets tredje mest populära politiker – och nu också yngste EU-parlamentarikern.
Gå till toppen