Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Damas vill sprida sina bakverk över världen

Från Söder till Malmö – och sedan ut i världen. Damas – the capital of taste är redan ett etablerat namn i regionen och är nu redo för expansion, menar vd:n Mohanad Badawi.

Mohanad Badawi, vd för Albina snacks och Damas – the capital of taste.Bild: Caroline Wickmark
Mohanad Badawi startade sitt första företag i Sverige 1991, och i dag driver han både grossistföretaget Albina Snacks, som rostar nötter och bakar baklava, och Damas – The capital of taste, på Södergatan, en restaurang och butik inspirerat av marknadsgatan Hamidiya i Damaskus, där man kan köpa "allt möjligt".
– Idén kom från att jag ville presentera matkultur från Syrien, säger Mohanad Badawi, som menar att Damas under en längre period haft trogna kunder – och då inte bara helsingborgare.
– Damas är känt över ett större område och under helgerna har vi folk som kommer från städer som Kristianstad, Hässleholm, Köpenhamn, Malmö och Helsingör. Vårt namn är känt, det är därför vi känner att vi redan är etablerade som ett namn i regionen.
Därför står företaget nu redo att ta nästa steg. Inom de närmaste veckorna förväntar sig Mohanad Badawi att skriva på ett kontrakt för en större lokal i Malmö, vid Triangeln.
– Det är ett tre gånger så stort ställe som här i Helsingborg. Tanken är att utveckla Damas-konceptet där, för vi kunde inte göra Damas exakt så som vi hade tänkt i Helsingborg, eftersom lokalen är för liten. Vi har idéer som vi vill utveckla.
Efter Malmö tror han att Köpenhamn står på tur, och även andra länder visar intresse, säger Mohanad, som därför planerar att släppa Damas som ett franchise-koncept längre fram.
– Vi har ett stort intresse från Tyskland, England, Norge och Danmark.
Däremot utlovar han att ytterligare en mindre butik i norra Helsingborg snart kommer att öppna, när rätt lokal har hittats.
Fabriken på Berga, där nötterna rostas och baklavan bakas ska behålla sitt säte, även om konceptet växer.
– Ja, jag har varit helsingborgare sedan 1991, så här kommer vi att stanna.
Gå till toppen