Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Risk för brist på kyrkomusiker

Inom 15 år har över hälften av Sveriges kyrkomusiker nått pensionsålder. Arkivbild.Bild: Alastair Grant/AP/TT
Över hälften av Sveriges kyrkomusiker kommer att ha nått pensionsålder inom 15 år. Kyrkomusikernas riksförbund befarar att det då blir brist på kyrkomusiker, kantorer och organister och säger att det är kyrkans ansvar att kyrkomusiken fortsätter leva, rapporterar Kulturnytt i P1.
– Det är ju kyrkan som måste göra någonting, vem skulle annars göra det? Som facklig person kommer jag ju till löneläge och förutsättningar för verksamheten. Det är sådant som är morötter för att man kan göra det mer attraktivt, säger Ingela Sjögren som är ordförande för Kyrkomusikernas riksförbund.
Hon håller inte med om att det är en naturlig utveckling att kyrkomusikerna blir färre i takt med att kyrkans medlemssiffror dalar.
– Då vill jag säga att man ska satsa sig ur den krisen. Är det något vi når människor med är det ju musiken. Då är det inte det vi ska dra in på när vi behöver fler medlemmar.
Gå till toppen