Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ängelholms nya stadshus ska byggas på stationsområdet

Det ska bli ett nytt stadshus – och det ska ligga på stationsområdet. Efter omfattande utredningsarbeten och politiska diskussioner har det första beslutet på vägen mot ett nytt stadshus i Ängelholm tagits.

Det nuvarande stadshuset, som byggdes 1973, är i dåligt skick, för trångt för kommunens verksamhet och har dessutom mycket höga energikostnader.Bild: Niklas Gustavsson
Ett markbyte med Järnhusen gör det möjligt att bygga ett nytt stadshus på det framväxande stationsområdet. Det nya stadshuset blir enligt nuvarande uträkningar billigare än att bygga om och till det nuvarande. Samtidigt hoppas kommunen att det ska bli lättare att kunna locka nya medarbetare med det stationsnära läget.
Framtiden för stadshuset i Ängelholm har utretts under flera år. Huset byggdes 1973 och är både i dåligt skick och för trångt för kommunens verksamheter.
Under 2015 gjordes en utredning som visade att en ombyggnad av stadshuset skulle kosta cirka 73 miljoner kronor. Sedan dess har ett flertal utredningar tillkommit och renoveringskostnaderna har stigit efter hand. I april 2016 bedömdes kostnaderna hamna på cirka 150 miljoner kronor. Då valde den politiskt tillsatta fastighetsgruppen att även låta utreda en etablering av ett nytt stadshus på en annan plats.
I augusti förra året presenterade gruppen tre olika alternativ för stadshusets framtid och under onsdagen tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att gå vidare med alternativet som innebär att man flyttar ifrån det nuvarande och bygger nytt. Då hade ytterligare utredningar och akuta förbättringsåtgärder visat på brister i tak, väggar, ventilation och golv. Personal med besvär har redan fått byta till en annan arbetsmiljö och en del rum står nu tomma.
– Vi har haft intensiva diskussioner men har gemensamt kommit fram till att det bästa alternativet är att bygga nytt. Renoveringskostnaderna skulle bli för höga, säger Robin Holmberg (M).
De platser man har tittat på inför en nyetablering har varit Åsboskolan, Tegelbruksparken, Industrigatan och vid stationen.
– Valet faller på stationsområdet där vi hamnar på ett attraktivt läge och även visar att är med i utvecklingen av området, fortsätter Robin Holmberg.
Ett markbyte med Jernhusen innebär att kommunen kan bygga på en del av marken framför den före detta nattklubben Bahnhof bar.
Det nya stadshuset beräknas kosta 131 miljoner kronor och då har man räknat med en försäljning av det nuvarande för 25 miljoner. Den förväntade driftskostnaden är på drygt fem miljoner kronor per år.
Även oppositionsrådet Lars Nyander (S) var nöjd med dagens beslut, med en viss kritik mot att ärendet dragit ut på tiden.
– Vi visste hur läget såg ut redan för två år sedan och hade kunnat sätta igång processen redan då, men nu känns det bra att vi tar steget.
I samband med beslutet om att bygga nytt, blir det också aktuellt att ta ställning till framtiden för nuvarande stadshus.
– Det har också varit viktigt att vi jobbar vidare med vad som kommer att hända med det nuvarande stadshuset. Det är ett hus som väcker känslor, säger Liss Böcker (C).
Även Liberalerna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ställde sig bakom onsdagens beslut.
Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu kommunstyrelsen att godkänna förslaget om att bygga ett stadshus. Därefter är det kommunfullmäktige fattar slutgiltigt beslut den 24 juni.
Gå till toppen