Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig explosion i Helsingborg

Tidigt på onsdagsmorgonen exploderade en sprängladdning utanför en butik på Söder i Helsingborg. Smällen väckte många men skadorna är begränsade.

Smällen från explosionen vid fyratiden på morgonen hördes på många platser på Söder. Skadorna blev dock begränsade till den aktuella butiken och några bilar som stod på gatan utanför.Bild: Mikael Rosenlöf
Klockan 04.05 fick polisen flera samtal om en kraftig smäll i centrala Helsingborg. Flera patruller ryckte ut till platsen, nära korsningen Furutorpsgatan och Södergatan och konstaterade att en detonation ägt rum vid en butik.
– Det är mindre skador på nederkanten av fastigheten. Kakelplattor och annat har lossnat och det är mindre skador på bilar intill, berättar Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.
Under morgonen spärrades Furutorpsgatan av mellan Södergatan och Hantverkaregatan medan polisens tekniker arbetade med att säkra spår efter sprängningen. Flera boende i området hörde smällen.
– Vi vaknade vid fyra och alla gick ut för att se vad som hade hänt. Det är obehagligt, säger en av de boende innanför avspärrningarna.
Polisen spärrade av Furutorpsgatan mellan Södergatan och Hantverkaregatan.Bild: Mikael Rosenlöf
Explosionen hördes flera gator bort.
– Jag vaknade och först trodde jag att det var vid Furutorpsparken för det hördes inte som det var precis nära. Då tänkte jag att då kan jag inte gå ut med hunden, säger en kvinna.
Under morgonen samlade polisen bland annat in uppgifter av de boende som lämnade sina hem i området. Arbetet på platsen innebar också att det samlades upp föremål från gatan utanför där explosionen ägde rum.
Avspärrningarna ställde till det för flera morgonpendlare som fick ta sig till sina arbeten via intilliggande gator.Bild: Mikael Rosenlöf
Nationella bombskyddet har också varit på plats och säkrat så att inget annat farligt finns på platsen samt att byggnaderna inte skadats så allvarligt att andra myndigheter måste kopplas in.
Ärendet kommer sannolikt att rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.
– Just nu håller vi på med inre slagningar och spaningar och tittar av området, säger Thomas Söderberg.
Inga personer har kommit till skada.
Vid åttatiden släppte polisen på avspärrningarna i området så att folk nu åter kan röra sig fritt på Furutorpsgatan.
– Nu fortsätter arbetet med dörrknackning och sammanställning av vittnesuppgifter. I nuläget finns ingen känd hotbild mot den här butiken, säger Åsa Emanuelsson kommunikatör hos polisen.
Artikeln uppdateras.
Gå till toppen