Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han räddade kvinna ur brinnande hus

Med några sekunders marginal lyckades deltidsbrandmannen Jörgen Johansson rädda en kvinna från att bli innebränd i en villa under natten till torsdagen.

Jörgen Johansson utanför det nedbrunna huset med stegen som han använde för att rädda kvinnan.Bild: Stefan Svensson / läsarbild
Klockan 01.57 fick han larmet hemma i sin bostad.
90 sekunder senare var han på väg till brandplatsen i Krångelbygget i de norra delarna av Örkelljunga kommun.
Som styrkeledare har Jörgen Johansson jour i hemmet och kör direkt till bränderna. Han är först framme och leder sedan insatsen när första styrkan kommer från en räddningsstation.
– Det började med att jag fick ett larm om en brand i byggnad. Det stod att taket brinner. Sedan stod det inte mer, säger Jörgen Johansson.
– På vägen dit fick jag kompletterade information från SOS Alarm. De sa att det är en kvinna i byggnaden också. Då fick man steppa upp lite.
När han kom fram brann det med flera meter höga lågor från nästan hela taket.
– Min första tanke var att där är ingen som överlever detta.
– Jag blev förvånad att det inte brann i en gavel. Det var det enda stället som det inte brann på. Det var i princip nerbrunnet på resten av taket.
När han snabbt parkerat vid huset såg han ett öppet fönster i den del av taket som ännu inte brunnit ner. Inne i rummet stod en kvinna med ett täcke omkring sig som skydd mot hettan från branden.
– Jag blev både glad och lättad att det inte var kört. Min tanke var sedan bara att hon måste ner, hon måste ut. Fort som ögat.
Jörgen Johansson frågade om det fanns en stege någonstans.
– Hon sa att där var en stege bakom uthuset. Det var en enorm hemmagjord stege.
Bild: Stefan Svensson / Läsarbild
Jörgen Johansson drog fram den tunga stegen till fönstret och reste den mot huset. Han försökte prata lugnande med kvinnan om att hon själv skulle ta sig ner för den.
– Det var lite besvärligt att ta sig ut genom smala fönstret, men det klarade hon.
– När hon satte första benet på stegen såg jag bakom ryggen på henne hur lågorna var i taket bakom henne. När hon kom ner på marken var elden nästan i fönstret. Det handlade om sekunder helt enkelt, utan tvekan.
Några minuter senare kom de första räddningsbilarna fram och kvinnan fick sätta sig i en av dem och återhämta sig.
– Rummet kvinnan stod i var hennes sovrum. Det var räddningen för henne att hon hade sovrummet där. Hon hade hört brandvarnaren gå igång. Det var lyckliga omständigheter.
Hur känns det nu dagen efter?
– Jag är bara glad och lättad för hennes skull att det gick bra. Jag är väldigt glad helt enkelt. Man var ju otroligt lycklig att hon var vid liv i det där havet av eld.
Du räddade väl rimligen livet på henne?
– Ja, men det var inte bara jag. Det var brandvarnaren i första hand som gjorde att hon vaknade. Och att jag fick kompletterande information från SOS om att där var en kvinna i huset.
– Hon hade fortfarande SOS i luren när jag kom fram. Det var många lyckliga omständigheter som gjorde att det blev en trevlig historia i slutändan.
Jörgen Johansson har varit styrkeledare i 15 år och i 14 år innan dess var han brandman.
Har du varit med om något liknande innan?
– Inte riktigt så här. Det här är rätt så unikt.
Gå till toppen