Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD och S i Örkelljunga på samma sida i tunga sakfrågor

Örkelljungas största oppositionsparti SD har hittills inte haft någon framgång med sina protester mot planerna på att bygga om vårdlokaler till skola. Men nu har Socialdemokraterna bytt sida.

Tomas Bjertner, gruppledare för Socialdemokraterna, konstaterar att de bestämt sig för att gå emot planen att göra om delar av äldreboendet Södergården till skollokaler när det avvecklas.
Det skulle ge mer utrymme åt trånga Mårdenskolan, som ligger strax intill.
– Hittills har det inte fattats några beslut, och vi har inte sagt något. Men partigruppen, vi tillsammans med Miljöpartiet, har hela tiden varit tveksamma, säger Tomas Bjertner.
S tror helt enkelt inte på förslaget som tidigare presenterats för politikerna. En anledning är en färsk genomgång av de praktiska förutsättningarna som fastighetschefen gjort för kommunstyrelsen.
– En ny skola idag hade man inte byggt enligt de planerna som är lagda. Det ska vara bra lokaler för både personalen och barn.
SD ville redan före valet ha en helt nybyggd skola i Örkelljunga. De hade också ett förslag på plats, mitt emot campingen vid Hjälmsjön. Oppositionsråd Niclas Bengtsson (SD) vill inte längre låsa sig vid någon plats, utan anser att det finns flera alternativ. Ett av dem är tomten i centrum där gamla Engenfabriken ska rivas.
Placeringen vid Hjälmsjön har också fått ny aktualitet eftersom ett byggbolag är intresserade av att bygga lägenheter där. Tidigare argument om att marken var olämplig eftersom det legat en gammal soptipp där, har mildrats.
– Den låg tydligen längre bort, så nu är det plötsligt okej med bostäder där, säger Niclas Bengtsson.
Skulle det bli omröstning om skolförslaget i kommunfullmäktige i dag hade det förlorat. SD har tolv mandat, S åtta och tillsammans får de majoritet.
Men detta är bara en av två frågor där partierna har en liknande ståndpunkt.
När kommunen planerar nytt äldreboende på Lycksta äng har Socialdemokraterna en längre tid haft ståndpunkten att det borde ägas och drivas helt av kommunen, medan de styrande partierna vill se en privat aktör som fastighetsägare.
Efter interna diskussioner sällade sig även SD till kritikerna.
– Vi tror det hade varit det bästa om kommunen drivit det. Ska vi skriva kontrakt i 25 år och betala hyra och så äger vi inte ändå? säger Niclas Bengtsson.
Gå till toppen