Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Med stora nedskärningar bygger man inte ett ännu bättre och mer jämlikt Lund.”

Det borgerliga minoritetsstyret i Lund ärvde en kommun på frammarsch med ett rekordstort bostadsbyggande. Fler Lundabor innebär att det behövs fler förskolor, skolor och äldreboenden. Att sätta stopp för viktiga investeringar är att hämma utvecklingen och tillväxten.
Det skriver de två socialdemokraterna Anders Almgren och Fanny Johansson.

Det borgerliga minoritetsstyret i Lund ärvde en kommun på frammarsch med ett rekordstort bostadsbyggande, skriver de två socialdemokraterna Anders Almgren och Fanny Johansson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
När Lunds borgerliga minoritetsstyre, den så kallade Lundakvintetten, nu väljer att göra historiskt stora nedskärningar i skolan, socialtjänsten och äldreomsorgen vill vi istället göra avgörande förstärkningar. På bara förskola, skola och utbildning har vi socialdemokrater 89 miljoner kronor mer i vårt förslag på budget för Lunds kommun 2020 än Lundakvintetten. Det motsvarar 155 lärartjänster.
Det borgerliga styret har dessutom beslutat att öka nedskärningarna ytterligare år för år. Inom tre år har skillnaden växt till vad som motsvaras av 280 lärartjänster, något som också utgör det samlade antalet lärare på sex stora grundskolor.
Liberalerna har tidigare sagt att de sätter skolan först, Förnyalund gick till val på att minska barngrupperna inom förskolan och Moderaterna hävdar ofta att utbildning ska löna sig. 
Nu påstår Lundakvintetten att deras budgetförslag bygger på prioriteringar, men det är uppenbart att de inte valt att prioritera sina egna vallöften om en bättre skola (Aktuella frågor 29/5).
Kvintettens nedskärningar innebär större skolklasser, färre lärare per antal elever och större barngrupper i förskolan. Trots att eleverna blir betydligt fler ska lärarna i de borgerligas Lund bli betydligt färre. Med Lundakvintettens politik får barnen ta den största smällen. 
Vi socialdemokrater i Lund gick till val på att minska klasser och barngrupper i skolan och förskolan. En bra skola är en bra start i livet och därför satsar vi nu på att förverkliga våra löften. Dessutom avsätter vi pengar till natt- och helgförskolan för att skapa bättre förutsättningar för barn till de föräldrar som arbetar kvällar, nätter och helger.
Men det är inte bara grundskolan och förskolan som har historiska nedskärningar att vänta om den borgerliga budgeten får stöd av en majoritet vid Lunds kommunfullmäktiges sammanträde i juni. Inom samtliga delar av välfärden har kvintetten aviserat stora nedskärningar. Inte minst drabbas äldreomsorgen och socialtjänsten. På de områdena har det borgerliga minoritetsstyret gjort upp med Miljöpartiet. En uppgörelse som resulterar i försämringar i stödet till dem som är i störst behov av hjälp. Tillsammans har de blågröna beslutat sig för en budget som redan 2020 motsvarar 100 färre undersköterskor jämfört med förslaget från oss socialdemokrater. Med ytterligare nedskärningar planerade för åren efter. Är det verkligen vägen mot en värdig äldreomsorg?
Lundakvintetten försöker skrämma Lundaborna genom att fara med osanning när det gäller vårt budgetförslag. De har i en kampanj påstått att det leder till att kommunen behöver låna upp långt över en miljard kronor mer än vad vårt förslag faktiskt medför. Det visar inte minst den analys som kommunens tjänstemän har gjort.
På mycket kort tid har Lundakvintetten lyckats besluta om de största nedskärningarna i Lunds skolor i modern tid, bryta merparten av sina vallöften och sprida direkta osanningar.
Det borgerliga minoritetsstyret ärvde en kommun på frammarsch med ett rekordstort bostadsbyggande. Fler Lundabor innebär att det behövs fler förskolor, skolor och äldreboenden. Att sätta stopp för viktiga investeringar är att hämma utvecklingen och tillväxten.
När Lunds kommunfullmäktige ska besluta om den kommande budgeten är skillnaderna tydligare än på mycket länge. Antingen möter Lund de ökande barnkullarna med fler lärare, eller med färre lärare som Liberalernas politik innebär. Antingen förs en politik som minskar klyftorna, eller en som skär ner i den välfärd som finns till för att ta hand om de allra mest utsatta, som det borgerliga minoritetsstyret och Miljöpartiet föreslagit. Vi vet vilken politik vi vill ha. Med stora nedskärningar bygger man inte ett ännu bättre och mer jämlikt Lund.

Anders Almgren

Fanny Johansson

Anders Almgren (S) är kommunstyrelsens 2:e vice ordförande i Lund.
Fanny Johansson (S) är oppositionsråd i Lund.
Gå till toppen