Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nybygge i Nyvång stoppas

Det saknas bygglov för de åtta parhus som nu är under uppförande på Bunkegatan i Nyvång. Byggföretaget riskerar nu sanktionsavgifter på 340 000 kronor.

Två av de sex påbörjade husen består ännu bara av en gjuten grund. På andra har väggar börjat komma på plats.Bild: Jakob Thorell
Det var i mitten på maj som bygglovsansökningar för sexton stycken nya bostäder i Nyvång kom in till byggkontoret i Åstorp. Bostäderna, på vardera 90 kvadratmeter, var tänkta att uppföras i form av åtta parhus längs Bunkegatan.
Men det visade sig att byggandet var i full gång redan när handlingarna kom in. Personal på byggkontoret som åkte ut på platsen samma dag kunde konstatera att av de åtta husen var sex under uppförande medan byggföretaget än så länge bara gjort utsättning, alltså markerat plats, för de sista två.
Eftersom det alltså inte fanns bygglov, än mindre något startbeslut så stoppades byggarbetet direkt.
Enligt plan- och bygglagen ska sanktionsavgifter tas ut när byggen inleds utan tillstånd. I detta fallet skulle den sanktionsavgiften kunna gå upp till 340 000 kronor enligt byggkontoret.
Den summan kan dock kommunen välja att reducera, om man konstaterar att det finns särskilda skäl.
Ansvariga på byggbolaget anser att informationen från Åstorps kommun varit vilseledande, men vill i övrigt avvakta med att kommentera.
För att ta reda på om den för tidiga byggstarten beror på något missförstånd ska nu kommunen reda ut hur kommunikationen med byggföretaget har gått till och vad som egentligen sagts och utlovats.
– Vi fortsätter nu behandla ansökan om bygglov som vanligt. Samtidigt så har vi startat ett ärende om olovligt byggande, säger byggnadsinspektör Julia Engström på Åstorps byggkontor.
Det ärendet kommer att tas upp i byggnadsnämnden den 17 juni.
Gå till toppen