Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två nya skolchefer ersätter en i Ängelholm

Chefen för Ängelholms förskolor och grundskolor sade upp sig. Nu dubbleras tjänsten och två skolchefer har anställs för att fylla vakansen.

Arbetsbördan som verksamhetschef var orimligt stor för en person. Det fastslogs i en extern genomlysning av grundskolans och förskolans verksamhet i fjol.
– Det var ett tungt lass och tanken var att ha någon som kunde arbeta bredvid, säger Claes Jarlvi, tillförordnad chef för Lärande och familj.
I början av året sade verksamhetschefen upp sig och gick vidare till ett annat jobb. En lång rekryteringsprocess startade, med personalen djupt involverad.
– Det har varit viktigt att få så stor samstämmighet som möjligt för att uppnå bra resultat, säger Claes Jarlvi.
Beslutet blev att tjänsten som verksamhetschef för grund- och förskolorna i Ängelholm ska dubbleras med delat ansvar. Av 41 sökande kallades tio till intervju, och en egen rekryteringsgrupp på sammanlagt 16 personer hade full insyn.
– Vi är överens och jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Claes Jarlvi.
Dubbleringen av chefstjänsten förväntas ge mer tid för ledarskap i organisationen.
– Vi har duktiga rektorer, men de behöver en närvarande chef. Någon att bolla med. Jag tror att de två verksamhetscheferna bidra med det och också hjälpa varandra, säger han.
Fredrik Thornberg, ny verksamhetschef för för- och grundskolan i Ängelholm från mitten av juli.Bild: Foto: Privat

”Hört mycket gott om Ängelholm”

Namn: Fredrik Thornberg, 47 år, Halmstad.
Nuvarande befattning: Utredare på Skolinspektionen.
Bakgrund: Grundskollärare, skol- och lärarutbildare, avdelningschef för förskole- och lärarutbildningarna på Halmstad högskola.
Därför sökte jag jobbet: ”Jag har haft mycket med Ängelholm att göra, genom övningsskola och olika projekt, och har hört mycket gott om kommunen.”
Förväntningar: ”Delat ledarskap känns spännande. Man är ganska ensam i chefsrollen annars. Att kunna bolla idéer och tänka tillsammans ser jag som en stor fördel. Men det kommer också att krävas en del för att gå ihop.”
Eva Mellberg, ny chef för för- och grundskolan i Ängelholm från den 1 juli.Bild: Foto: Privat

”Gillar ambitionen att hjälpas åt”

Namn: Eva Mellberg, 58 år, Löddeköpinge.
Nuvarande befattning: Grundskolechef i Vellinge kommun.
Bakgrund: Grundskollärare, specialpedagog, förskolechef, utbildningsspecialist i Staffanstorp och Vellinge.
Därför sökte jag jobbet: ”Jag har varit nyfiken på Ängelholm en längre tid. Där finns ambitioner som är sympatiska, särskilt samarbetet mellan skolan och socialtjänsten för att möta barnen på rätt sätt. Det har jag inte sett någon annanstans. Det gynnar barnen att hjälpas åt.”
Förväntningar: ”Jag tror på delat ledarskap och ett jämlikt mandat. Det känns väldigt tryggt.”
Gå till toppen