Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Capio öppnar vårdcentral i centrala Höganäs

Till hösten får de båda offentliga vårdcentralerna i Höganäs konkurrens från privata Capio. Det är företagets första vårdcentral på Kullahalvön, som så här långt är en vit fläck på kartan för dem.

Till hösten ska Capio öppna en vårdcentral på Storgatan i Höganäs.Bild: Stina Stjernkvist/TT
På drygt ett år har två privatläkare stängt sina praktiker i Höganäs kommun. Men till hösten kommer en ny att öppna, det är det privata vårdföretaget Capio som slår upp portarna i centrala Höganäs.
– Det är jättekul, vi behöver vårdcentraler i Höganäs kommun. Jag är jätteglad för att Höganäs är intressant. Vi har flera aktörer som vill in i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).
Även ordförande i socialnämnden, Ingemar Narheim (M), tycker att Capios intåg i kommunen är positivt.
– Det är glädjande, det har jobbats mycket för det. Capio vill ju också komma in i Viken, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande, Peter Schölander (M), gläds åt att det öppnar en ny vårdcentral.Bild: Anders Malmberg
Vårdbolaget har mer än 20 vårdcentraler runt om i Skåne, i städer som till exempel Helsingborg, Ängelholm. och Klippan. Snart är det höganäsarnas tur, den 1 september öppnar Capio sin första vårdcentral i kommunen.
– Kullahalvön är lite av en vit fläck för oss, säger Anna Persdotter Nyman, regionchef på Capio.
Vårdcentralen är tänkt att ligga på Storgatan, men avtalet med hyresvärden är inte påskrivet. Så Anna Persdotter Nyman vill inte avslöja det exakta läget.
– Allting är i princip klart, utom det, säger hon.
Sedan läkarna Flemming Clausen i Viken och Sven-Göran Blank i centrala Höganäs stängde sina mottagningar har det behövts nya. I Höganäs tätort finns endast de två offentliga vårdcentralerna Delfinen och Sjöcrona.
– Det är ytterst glädjande att Capio öppnar, fram för allt för invånarna som får komma till en vårdcentral. För det är väldigt många som stått utan fast läkarkontakt, säger Peter Schölander.
Ingemar Narheim (M) är socialnämndens ordförande och ortoped med egen mottagning på Storgatan.Bild: Sonny Thoresen
Capios nya vårdcentral i Höganäs kommer att ingå i Region Skånes hälsoval och vem som helst kan lista sig där.
Vid starten i höst kommer Capio att ha en läkare och några sköterskor. Det ska vara en fullvärdig vårdcentral men allt kommer inte att vara på plats från starten, enligt Anna Persdotter Nyman.
– Vi får först och främst öppna i liten skala naturligtvis. Men vi hoppas kunna bidra med en högre tillgänglighet i Höganäs, säger hon.
Ingemar Narheim är inte bara socialnämndens ordförande, han är också ortoped med en egen praktik på Storgatan. Han avslöjar att det är hans lokal som är tänkt åt Capios vårdcentral. I juni går hans hyresavtal ut och han ska inte förlänga det.
– Jag tänker inte fortsätta längre, fyllde 71 år i maj. Det känns jätteskönt, nu kan jag ägna mig åt mitt jobb i socialnämnden fullt ut, säger han.
.
Gå till toppen