Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nära 1300 scouter på läger i Sonnarp

"Att få vara ute och vara med kompisar". Emil Svensson från Ljungbyhed summerar det bästa med vårlägret – årets stora händelse för nordvästskånska scouter.

På ett stort läger byggs allt från diskställ till matlagningsbord. Emil Svensson från Ljungbyheds scoutkår visar spången som han och några kompisar fixade första dagen.Bild: Sven-Erik Svensson
Emil Svensson från Ljungbyheds scoutkår visar spången som han och sex andra scouter med gemensamma krafter byggde över den lilla bäcken.
– Vi hade inte så mycket att göra och byggde den första dagen.
På Nordvästra Skånes scoutdistrikts lägerområde i Sonnarp utanför Örkelljunga har ett litet minisamhälle byggs upp inför det årliga vårlägret. Kårerna har sina egna små byar och lagar sin egen mat.
Scoutkårerna har byggt upp egna snå byar på lägerområdet.Bild: Sven-Erik Svensson
I torsdags startade det fyra dagar långa lägret och scouter och ledare från i första hand nordvästra Skåne fyllde området.
Lördag förmiddag pågår tävlingar där scouterna är indelade efter åldersgrupper. På grund av en vrickad fot får Emil Svensson ta det lite lugnt med de fysiska aktiviteterna. Men han trivs med lägerlivet ändå. Och tvekar inte om varför de fyra dagarna vid Vemmentorpasjön är en höjdpunkt.
– Det bästa är att man får vara ute och att vara med kompisar.
Funktionären Ylva Wahlquist leder tävlingsmomentet som går ut på att samarbeta. Emilio Angel, Matilda Henriksen och Alma Carlsson kammar hem full pott.Bild: Sven-Erik Svensson
En bit in i skogen håller Matilda Henriksen, Alma Carlsson och Emilio Angel på att med gemensamma krafter flytta klossar med hjälp av rep. En samarbetsövning som ingår i dagens tävlingar.
De kommer från Örkelljunga scoutkår och hör till åldersgruppen upptäckare, för barn i 10–12-årsåldern.
– Det här är mitt första läger, så det är lite speciellt. Igår gjorde vi något av det roligaste. Då byggde vi en flotte, säger Matilda Henriksen.
Matilda och de tre kompisarna från Örkelljunga tycker det är extra roligt att att dela lägerby med Ljungbyhedsscouterna och lära känna fler.
– Vi får nya kompisar, säger Alma Carlsson.
Bild: Sven-Erik Svensson
Lägerchefen Cajjo Norén är till vardags verksam i Åstorps scoutkår och har mängder av märken, från alla scoutläger hon varit på, fastsydda på sina kläder. Vårlägret är populärt, säger hon och den största händelsen inom det nordvästskånska scoutdistriktet varje år.
– Vi har faktiskt rekord i år, nästan 1300 deltagare. Det har ökat stadigt. Nationellt ökar scouterna mer och mer.
Årets tema är rymden och en röd- och vitrutig raket som påminner om farkosten på Tintinalbumen "månen tur och retur" pryder lägermärket.
De äldsta scouterna har sitt eget område i lägerbyn med mer utrymme att rå sig själva. Tre från vänster står Max Johansson i rymdinspirerad dress.Bild: Sven-Erik Svensson
Här och var dyker rymdtemat upp. I området där de äldsta scouterna bor går Max Johansson omkring med ett syrgastubliknande arrangemang på ryggen.
– Jag har byggt den av kartong. Hatten är ett gammalt liggunderlag från början och jag har haft den i tre år.
Gå till toppen