Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Servicebostad i Klippan stängs tidigare

Redan 10 juni stängs LSS-boendet Tingsgatan 29, tre veckor tidigare än planerat, för att hinna med förändringen innan semestrarna. För de flesta av de fem boende väntar tillfälliga lösningar.

Jessika Hyllingsson-Håkansson och Mikael Rosberg berättade i april om sin oro inför förändringen. Tre hade då redan flyttat. Trots att stängningen då varit planerad sedan november dröjde det fram till april innan vare sig de boende eller deras företrädare fick information om var de skulle ta vägen.Bild: Niklas Gustavsson
Jessika Hildingsson-Håkansson är en av de boende på Tingsgatan 29 i Klippan. Hon har sin egen lägenhet och är van vid att kunna gå till gemensamhetslokalen, där man lagar mat tillsammans och träffar personalen.
— Jag undrar ju hur det ska bli med medicinhantering och mat och allt, säger hon.
Beskedet om stängningen kom i november förra året, samtidigt som man satt mitt i planeringen för att få en tydligare inriktning på alla servicebostäder. Det har försenat processen. Det har också varit täta byten av chefer i verksamheten.
Läs också ”Vi är inga gummibollar som man kan studsa runt med”
Pia Thulin, som är nu är ansvarig chef för LSS-boendena, säger att orsaken till att man stänger 29:an tidigare är att man vill klara av förändringen innan semesterperioderna, när många vikarier kommer in.
För vissa av de boende, som har rätt till stöd, blir det en övergångslösning där de bor kvar i sina lägenheter som vanligt. Istället för att ha en gemensam lokal knyts de till ett annat serviceboende i närheten.
— Vi har tre boenden som ligger väldigt nära, egentligen fyra, så man knyter personal och personer dit. Då finns det bekant personal på plats när de kommer, säger hon.
Bakgrunden till stängningen är brandsäkerhet. Räddningstjänsten har visserligen vare sig gjort tillsyn eller fattat beslut om föreläggande. Ett sådant fick kommunen däremot på ett liknande boende, på Valhallagatan, för ett år sedan. Räddningstjänsten såg där stora faror med att personer i behov av stöd och hjälp sov ensamma i vanliga lägenheter på nätterna, utan dubbla utrymningsvägar eller sprinklersystem. Fallet drevs ända upp till Kammarrätten, där Klippans kommun förlorade.
Läs också Förbud att använda serviceboende i Klippan står kvar
Enligt Gustav Engblom, utvecklingsstrateg på Klippans kommun, såg man efter det över samtliga boenden tillsammans med räddningstjänsten. På vissa räckte det med anpassningar. Men inte på Tingsgatan 29, där boende bor utspritt i vanliga lägenheter upp till femte våningen.
— Verksamheten som den bedrivs i dag är enligt vår bedömning olaglig. Vi har inte rätt bygglov och inte rätt brandskydd. Det har varit en press att avsluta det här så fort som möjligt, säger han.
Gemensamhetslokalen stänger 10 juni, men Jessika Hildingsson-Håkansson tycker att det är konstigt. Brandsäkerheten för henne och de som bor kvar i huset förbättras ju inte för det.
— En av oss har fått besked att flytta till ett boende som inte blir klart förrän 2020. Jag skulle flyttat till ett boende, men det finns inga lediga lägenheter. Så då kunde man lika väl haft lokalen kvar. För de här tillfälliga lösningarna är ju inte bättre.
Gå till toppen