Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skulle steka ägg – då började det brinna

Kvinnan satte stekpannan på spisen och vände sig bort en stund. Då började det brinna.

Oljan i stekpannan fattade eld. Den spred sig sedan till köksfläkten och till ett skåp. Nu döms kvinnan som skulle steka ägg för allmänfarlig vårdslöshet. Bild från förundersökningen.
Händelsen utspelade sig i kvinnans lägenhet i centrala Landskrona i oktober förra året.
Enligt den 41-åriga kvinnan hade hon placerat en stekpanna på spisen, hällt i lite olja och satt på plattan.
För ett kort ögonblick hade hon lämnat spisen för att tvätta händerna någon meter bort. Men hon hade hela tiden blicken på stekpannan, har hon hävdat. Hon har berättat att det inte kom rök från pannan men att det plötsligt flammade upp höga lågor.
Hon lyfte stekpannan för att ställa den i vasken. Då började det i stället brinna i fläkten. Elden spred sig sedan till ett skåp.
Desperat började hon leta efter en filt för att kunna släcka. En granne som känt röklukten kom in och fick kvinnan att lämna lägenheten.
Grannen ringde också räddningstjänsten som kom och släckte branden. Då var köket svårt brand- och rökskadat.
Kvinnan åtalades senare för allmänfarlig vårdslöshet. Enligt åtalet var det stor risk att branden skulle sprida sig
Enligt räddningstjänsten kan det inte ha gått till riktigt så som kvinnan sagt. Innan olja börjar brinna ryker det en hel del. Det borde kvinnan ha märkt om hon hela tiden haft koll på spisen.
Hon döms därför för allmänfarlig vårdslöshet och straffet blir dagsböter på totalt 2 000 kronor. Dessutom ska hon betala 800 kronor till brottsofferfonden
Fastighetsägaren har dessutom krävt skadestånd på 227 500 kronor, motsvarande fastighetsbolagets självrisk. I domen tas inte ställning till kravet och möjligen träder hyresgästens försäkringsbolag in.
Dessutom har kvinnan och hennes familj mist rätten att bo kvar i lägenheten, efter ett tidigare utslag i hyresnämnden.
Det beror både på branden och att familjen anses ha orsakat vattenläckor.
Gå till toppen