Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Överlägset Sverige nära VM-plats

Sverige rusar mot handbolls-VM i Japan. Efter storkross mot Slovakien åker Blågult till kvalreturen med 15 plusmål i bagaget. – Vi är mycket bättre lag än Slovakien. Så enkelt är det, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen efter 33–18 i Karlskrona.

Nathalie Hagman gjorde sju mål för Sverige i VM-kvalmatchen mot Slovakien.Bild: Suvad Mrkonjic/TT
I den nybyggda arenan i Karlskrona bjöd publiken (2 650 åskådare) på en mäktig inramning och på ena ståsidan var det en blågul vägg av supportrar.
Handbollslandslaget tackade för publikstödet genom att köra över Slovakien fullständigt i den första matchen av två i kvalet till handbolls-VM i Japan.
– Jag tycker inte att vi gör en toppenmatch, men vi är mycket bättre. Jag tycker att resultatet visar det rätt tydligt, säger försvarsgeneralen och lagkaptenen Sabina Jacobsen efter att ha kramat nära och kära som åkt till Blekinge.
TT: 15 bollar – kan ni tappa det i returen i Slovakien på torsdag?
– Vi ska spela där nere också, men det kommer bli svårt för dem att ta ikapp detta, säger Jacobsen efter 33–18-segern.
Jämfört med förra hösten och vinterns EM är det ett delvis nytt landslag som Sverige ställer upp med. Spelmotorn Isabelle Gulldén och storskytten Johanna Westberg är båda gravida. Kantspelaren Daniella Gustin är långtidsskadad och duon Jenny Alm och Loui Sand har lagt av.
– Jag tycker att vi har hanterat det bra, säger mittnian Carin Strömberg.
– Det är många nya som kommer in med energi och som kanske har spelat i lite andra ligor. Det tycker jag kan vara bra ibland också.
En grund för Sveriges utklassning av Slovakien var att Filippa Idéhn storspelade mellan stolparna. Hon svarade för ett 15-tal räddningar i matchen och svenskorna kunde därmed göra flera enkla kontringsmål.
En annan orsak är att Sverige var bättre såväl kollektivt som individuellt. De gånger som hemmalaget inte kunde rulla upp det slovakiska försvaret klev spelare fram och svarade för genombrott.
Målbäst i Sverige var Nathalie Hagman, högernian svarade för sju mål.
– Det blir en bra balans mellan det här kollektiva och alla individuella kvaliteter. Det här härligt när det lyckas, säger Strömberg, som liksom Mikaela Mässing kom upp i fem fullträffar.
Sverige nådde bronsmatch i VM i Tyskland 2017, men föll då mot Nederländerna. I EM i Frankrike 2018 blev det en sjätteplats.
Nu talar allt för att Blågult kan boka biljetterna till ett nytt mästerskap. Returen i slovakiska Sala spelas på torsdag – VM i Japan avgörs 30 november–15 december.
– Vi vill supergärna till VM. Det är det stora målet och det vore skönt att få avsluta på ett bra sätt precis innan semestern, säger Carin Strömberg.
Fakta

Handbolls-VM

Handbolls-VM för damer avgörs i Kumamotoregionen i södra Japan 30 november–15 december.

Totalt deltar 24 länder – varav 14 redan är inkvalade – fördelade på fyra sexlagsgrupper.

Från Europa ska ytterligare nio landslag kvala in och det avgörs i form av ett dubbelmöte (hemma/borta). Det sammanlagda resultatet räknas.

Sverige möter Slovakien och i den första matchen vann Blågult med 33–18 i Karlskrona. Returen spelas i slovakiska Sala den 6 juni.

Övriga kvalmöten: Danmark–Schweiz, Kroatien–Tyskland, Vitryssland–Norge, Serbien–Polen, Tjeckien–Montenegro, Nordmakedonien–Slovenien, Österrike–Ungern, Spanien–Island.

Klara för VM är: Japan (värdnation), Frankrike (regerande mästare), Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Argentina, Brasilien, Australien, Kina, Kazakstan, Sydkorea, Angola, Kongo-Kinshasa, Senegal.

Ytterligare ett landslag från Nordamerika/Karibien tillkommer.

Gå till toppen