Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Komplicerad renovering av kyrkogården – murar rivs och byggs upp

Trycket från Landborgen har fått stödmurarna på Gamla kyrkogården i Helsingborg att flytta sig. Nu startar en varsam och tidskrävande renovering som väntas pågå i flera år.

Terrassgravarna i Landborgssluttningen anlades under 1860-talet. Vissa av murarna, som denna. är av Helsingborgstegel.Bild: Jennie Lorentsson
I veckan inleddes arbetet med att renovera stödmurarna på Gamla kyrkogården. En grävmaskin av mindre modell används för att gräva ut baksidan på muren. Det är en trång arbetsplats och maskinisten får köra fram och tillbaka för att tömma varje skopa. Att komma ner till murens underkant tar sin tid.
– Sedan ska muren plockas ner och byggas upp igen till befintligt utseende. De behöver renoveras och riktas upp för säkerhets skull, säger kyrkogårdsmästare Andreas Johansson.
Renoveringen har föregåtts av en undersökning. Marktrycket från Landborgen har pressat de över 150 år gamla murarna framåt. På sina ställen handlar det om flera decimeter, likaså lutningen utåt. Processen att få tillstånd för renoveringen har varit lång, två år. Renoveringen väntas ta minst lika lång tid,
– Vi har gjort upp en turordning för hur vi ska renovera och börjar med de som är i sämst skick. Den första etappen blir klar i september, säger Andreas Johansson.
Den är otillgänglig men det finns det inga gravar i just den terrassen.
– Vissa murar angränsar till gravplatser. Där får vi se om det går att renovera. Vi kan inte gräva om det ligger stoft på platsen, säger Andreas Johansson.
Baksidan på murarna grävs ut för att fyllas med dränerande material. Tegelstenarna i murarna kommer att plockas ner och muras om.Bild: Jennie Lorentsson
Hur mycket det kommer att kosta att renovera alla murar är oklart. Den första etappen är lite av pilotprojekt för att se hur lång tid det tar.
– Murarna är många, i olika material och byggda på olika sätt. Det är ett tidskrävande arbete och kommer att kosta därefter, säger Andreas Johansson.
Delar av kyrkogården är avspärrade under arbetet, som görs både för att underhålla kyrkogården och för att den ska vara en säker arbetsplats.Bild: Jennie Lorentsson
Gå till toppen