Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

14 000 helsingborgare vill ha folkomröstning om Öresundskraft

Den 12 juni lämnas namnlistor med mer än 14 000 signaturer in till kommunfullmäktige i Helsingborg till stöd för en folkomröstning om huruvida Öresundskraft bör vara kvar i kommunal ägo.
– Namninsamlingen avslutas dagen innan. Vi har med råge fått de underskrifter vi behöver, säger initiativtagaren Bert Alfson.

"Jag utgår från att det blir en folkomröstning", säger Bert Alfson, initiativtagare till namninsamlingen om en folkomröstning om utförsäljningen av Öresundskraft.Bild: Petter Arvidsson
I mars drog Bert Alfson, pensionär i Helsingborg, i gång insamlingen av underskrifter till stöd för en folkomröstning under ett öppet möte på Stadsbiblioteket.
Det krävdes 11 200 giltiga namnunderskrifter för att tvinga kommunfullmäktige att diskutera behovet av en folkomröstning. De underskrifterna hade samlats in redan efter några veckor.
I lördags var dagsnoteringen 13 906 namnunderskrifter. De finns förtecknade på mer än 1 500 namnlistor. Det finns nämligen ett krav på att det ska vara högst tolv namn per namnlista.
– Vi har under arbetets lopp strukit namn som är ofullständiga och personer som inte är skrivna i Helsingborg. Man måste vara mantalsskriven i kommunen för att vara berättigad att delta i namninsamlingen, säger Bert Alfson.
I helgen meddelade Bert Alfson på Facebook att namninsamlingen bryts den 11 juni. Dagen därpå kommer namnlistorna att lämnas in till Helsingborgs kommun. De 14 000 namn som finns idag kan då ha ökat till närmare 15 000.
Bert Alfson hoppas att Mats Sander, moderat ordförande i kommunfullmäktige, kommer att ta emot namnlistorna. Han hoppas därutöver att samtliga fullmäktigepartier skickar en representant till det högtidliga överlämnandet.
Genom namnlistorna har kampanjen "Stoppa försäljningen av Öresundskraft" nått ett första delmål. Ett andra mål är att förmå kommunfullmäktige att fatta beslut om en folkomröstning. Ett tredje mål är att förmå helsingborgarna att rösta nej till en utförsäljning när folkomröstningen väl kommer till stånd.
– Jag tror att en ganska bastant majoritet av helsingborgarna är emot. Absolut. Annars hade det inte varit idé att skaffa namn för en folkomröstning, säger Bert Alfson.
Han hoppas att den lokala folkomröstningen hålls så snart som möjligt. Det måste dock gå minst tre månader från det att kommunfullmäktige eventuellt fattar beslut om en omröstning till dess att helsingborgarna får gå till valurnorna.
Enligt Bert Alfson bör folkomröstningen hållas även om kommunledningen skulle komma fram till att de inte vill gå vidare med tanken på en utförsäljning av Öresundskraft.
– Kravet på en folkomröstning finns ju ändå, även om förslaget skulle dras tillbaka, säger Bert Alfson.
När folkomröstningen väl har hållits finns det inget krav på de lokala makthavarna att de måste följa omröstningens utslag. En lokal folkomröstning är bara rådgivande, inte tvingande. Om folkomröstningen skulle leda till ett väldigt lågt valdeltagande väger resultatet inte lika tungt för de lokala makthavarna som om en klar majoritet av helsingborgarna går till valurnorna.
Fakta

Två-tre folkomröstningar hålls varje år

Varje år hålls två-tre lokala folkomröstningar i Sverige.

Svedala röstade den 26 maj nej till planerna på ett fängelse i kommunen.

Borgholm och Mörbylånga röstade samtidigt nej till att bilda en enda Ölandskommun.

Strängnäs röstade den 9 september 2018 för att bevara en rad nedläggningshotade skolor.

Samtidigt röstade Tibro för en ny gymnasieskola, Gislaved för en ny simhall, Ljusnarsberg för en ny idrottshall.

I Skåne röstade Höganäs 2014 nej till ett storhotell i hamnen, Bromölla röstade 2014 ja till en ny arrangemangshall, Ängelholm röstade 2011 nej till en ny trafikled genom Pyttebroområdet, Örkelljunga folkomröstade 2003 om förskoleavgifterna, Skurup röstade 2002 nej till havsbaserad vindkraft, Sjöbo röstade 1988 nej till lokal flyktingmottagning.

Gå till toppen