Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rattfull Åstorpsbo fick fängelse efter olycka

Fyra månaders fängelse blir påföljden för en 25-årig man som ifjor körde på en annan bil bakifrån, Två kvinnor skadades i olyckan när deras bil voltade ut på ett fält.

Det var på vid tvåtiden på natten till den 20 maj ifjor som de båda kvinnorna färdades längs E22. Efter att ha kört om en personbil med en båt på släp mellan Lund och Gårdstånga blev de plötsligt påkörda bakifrån av en tredje bil.
Kollisionen blev så kraftig att de båda kvinnornas bil kastades av vägen. Tre gånger hann bilen volta innan den till slut stannade, långt ute i ett rapsfält.
Föraren som orsakade olyckan, en 25-årig man hemmahörande i Åstorp, körde även han av vägen en bit längre fram. Ett prov taget på polishuset i Lund visade att 25-åringen hade minst 1,34 promille alkohol i blodet.
Kvinnorna kunde själva ta sig ur bilen men fördes till sjukhus med ambulans. Föraren var kraftigt chockad och hade flera skador, bland annat ett brutet nyckelben.
Hennes passagerare fick en whiplashskada i nacken. Båda kvinnorna har fått bestående men efter olyckan.
25-åringen erkänner rattfylleri, men förnekar att han varit den som orsakat olyckan. Han berättar att han körde cirka 110 kilometer i timmen när kvinnan utan förvarning gick ut i ytterfil för att köra om bilen med släp.
Hans historia motsägs både av den kvinnliga föraren och föraren till bilen med släpet. Båda berättar att kvinnan redan kört om och var på väg tillbaka till innerfilen när olyckan inträffade.
Mannen med båtsläpet har också berättat att 25-åringens bil färdats mycket snabbt. Det säger också ett annat vittne som blivit omkörd av 25-åringen någon minut tidigare.
Detta andra vittne uppskattar att 25-åringen körde ungefär 200 kilometer i timmen. Strax därpå såg vittnet ljuset från den påkörda bilens strålkastare snurra runt på natthimlen.
Tingsrätten i Malmö finner att kvinnans och de båda vittnenas redogörelser för olyckan både är trovärdiga och stämmer väl överens med varandra. Dessutom talar krockskadorna på de inblandade bilarna mot 25-åringens historia.
Han döms därför till fyra månaders fängelse för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik samt två fall av grovt vållande till kroppsskada.
Gå till toppen