Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om liberal opinion, skattereform och lasarett.

EU-valet bekräftade att det politiska landskapet är förändrat. Under söndagen avgick de tyska socialdemokraternas ledare Andrea Nahles, efter bara 13 månader, och det franska högerpartiet Republikanernas Laurent Wauquiez.
Här hemma klarade sig L kvar med darr på ribban, medan C gjorde ett bra val. Lust att diskutera mera? Skriv!
Tänk om, liberala medier.
Väljarna i EU-valet har sagt sitt. Liberalernas kraschlandning på avgrundens rand, 4,1 procent, var ett fiasko och kan ses som helt självförvållat. I inte ringa grad har de stora liberala tidningarna DN, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan/HD och Expressen bidragit till detta självskadebeteende. Det har dragit en våg av protester mot etablissemanget och dess trumslagande medier genom Europa. Allt medan dessa medier öst sitt förakt över dessa ”populistiska” strömningar. Både över dem som varnar för undergång genom massiv muslimsk migration och dem som varnar för den apokalyptiska klimathysterin. Detta förakt från mediernas sida och deras självpåtagna uppgift att uppfostra människor har lett till leda och fanflykt från de redan fåtaliga liberalerna som nu skingrats för alla vindar.
Är det då inte dags för de liberala politiska redaktionerna att ägna sig åt självrannsakan och intern kritik?
När man läser vad Liberalerna vill med EU så är det solklart. EU är lösningen på det mesta. L vill ge unionen egen beskattningsrätt (på sikt) och införa koldioxidskatt, gå med i euron (som enda parti) och bankunionen, L vill att finanspolitiken i unionen samordnas. För nästan hela svenska folket är detta totalt verklighetsfrämmande – ett dödfött projekt och en viktig orsak till katastrofvalet.
Christer Nilsson
Svar: Christer Nilsson verkar se allmänna val som folkomröstningar om tidningens politiska linje – att det parti som får väljarnas stöd är det vars politik vi ska stöda. Samtidigt tycks han ändå mena att vi har ett alldeles särskilt ansvar för L, det dessutom ihop med våra konkurrenter. Även de med en annan syn på liberalismen, regeringsbildningen och SD.
Men oberoende liberal betyder att ledarsidan inte har kopplingar till något parti. Vi bildar opinion för en liberal samhällsutveckling, i den fasta förvissningen att det är bäst för Sverige. Liberalernas interna problem och svårigheter att locka väljare måste partiet hantera.
Heidi Avellan
Byt till skatt på produktion.
Jag ser flera orsaker till att kommunal- och landstingsskatten måste höjas på flera håll:
Skatteintäkterna minskar som följd av negativ konjunkturutveckling. Kraven på bättre reallöner medför ökade lönekostnader när kommunalskatten höjs. Den ökade automatiseringen av varu- och tjänsteproduktionen inverkar på antalet sysselsatta vilket sänker skatteintäkterna men höjer kostnaderna för vård och omsorg. Oförnuftiga investeringar får som följd försämrad soliditet, vilket ökar finansieringskostnaderna.
Med ovanstående som grund föreslår jag att en väl avvägd skatt på det samlade värdet på all produktion snarast införs i stället för att höja skatten i kommuner, landsting och regioner.
Gert Rosenlind
Fatta beslut på fakta.
Ledaren "Alla kan inte vara ansvariga för haveriet i Helsingborg" (31/5) pekar på huvudorsakerna till det offentliga Sveriges problem. Att skapa ett evidens- och faktabaserat beslutsunderlag och sedan ta ansvar för det förefaller inte längre vara rutin. Koppla sedan på bristen på respekt för skattebetalarnas pengar så får vi exemplen KS, Sus i Malmö och Helsingborgs lasarett. Är politiken kapabel att fatta relevanta beslut? Varför byggs ett runt hus som akuten på Sus i Malmö istället för ett billigare med räta hörn och miljoner att förbättra personaltätheten med eller motsvarande möjlighet att förbättra villkoren för befintlig personal? Varför fick Pia Kinhult (M) komma undan med argumentet att ”den fula gula tegelstenen” äntligen ”skulle ersättas med nya vackra hus”.
Det är trevligt med vacker design och funktionalitet i lokalerna men det är naturligtvis personalens trivsel och inställning till sitt jobb som är helt avgörande för hur vården fungerar och hur patienterna upplever den. Nu läggs Helsingborgs lasarett till raden av misslyckade regionbeslut.
Det är hög tid att avveckla landstingen som ansvariga för sjukvården och inrätta en kunskapsstyrd statlig styrning med en budget hanterad av välmeriterade och kunniga tjänstemän med definierat ansvar.
Roland Wennick
Gå till toppen