Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

”To hell with äldreboende” – finalist i kampen om Sveriges bästa socialreportage

Den händige 80-åringen som ber äldrevården fara och flyga – han behöver en svarv – kan vara Sveriges bästa socialreportage. På måndagen nominerades reportern Joakim Björcks båda reportage om Lennart Andersson till Wendelapriset. Själv ger reportern sin intervjuperson hela äran. ”Här har du en som bara rockar”, förklarar Joakim Björck.

Berättelsen om det bortlämnade barnet som blev excentrisk uppfinnare kan vara bästa socialreportage 2019. Idag lever Lennart Andersson i Småland och ska bygga en diligens. ”Han är ostoppbar och kompromisslös. Man bara älskar en sådan person”, konstaterar reportern Joakim Björck.
Två gånger på kort tid har Joakim Björcks journalistik uppmärksammats. I mars var det hela hans gärning som prisades. Nu är det en enskild berättelse – den om adoptivbarnet Lennart Andersson som återvände till Helsingborg efter 38 år som uppfinnare i Karibien.
Reportagen är under en tid öppna för alla att läsa.
Läs också Den gamle och havet – uppfinnaren tillbaka efter 38 år i Karibien
Läs också ”To hell with äldreboende” – 80-årige Lennart bygger uppfinning i hästväg
Hur får man till en bra berättelse?
– Det behövs en bra huvudperson. Lennart är en av de mest enastående människor jag träffat. Han blev bortadopterad som barn, växte upp till att bli ett praktiskt universalgeni och drog till den karibiska ön Dominica där han levde som öns MacGyver i 38 år. Han byggde allt från benproteser och katamaraner till grillställningar för helstekt gris.
– Med orkanen 2017 slogs hela ön ut och Lennart återvände till Helsingborg och undrade vart folkhemmet tagit vägen. Han var 79 år och chanslös på bostadsmarknaden. Men han löste det. Den mannen ser inga hinder. Man bara måste gilla en sån person.
Hur gör du?
– Det känns direkt när man träffar en person om han eller hon har en personlighet som sticker ut. Jag försöker lägga mig så nära som möjligt. Inte bara i citaten – hela texten ska andas vem människan är. Jag gillar också att hitta humor och glädje i det som är svårt. Det skänker hopp och ger nyanser.
Du skriver ganska ofta om gamla och udda personer. Varför då?
– Jag har väl ålderskomplex, kanske. Hos en äldre människa finns ju mer att berätta. Det finns superintressanta unga människor också, men bland äldre möts liv och död i en intressant krock.
Vad säger du om att reportagen kan få Wendelapriset?
– Det är roligt att juryn lyfter fram en vanlig men udda människa. De övriga ämnena som nominerats är betydligt tyngre.
Mycket uppmärksamhet på kort tid. Kommer du att bli odräglig nu?
– Ja, jag kommer att kräva sittplats på tåget hit. Nä, det här är bara roligt, men hela nomineringen är gubbens förtjänst. Det är han som har levererat hela vägen.
Fakta

Wendelapriset

Juryn för Wendelapriset 2019 har under våren gått igenom 47 förslag på kandidater till Wendelapriset för bästa skrivna socialreportage i Sverige under perioden 1 mars 2018 till och med sista februari 2019.

Av de föreslagna nominerar nu juryn tio reportage som kommer att tävla om prissumman 50.000 kronor. Det delas i år ut för tolfte gången.

Gå till toppen