Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

”Alltid roligt att få gamla grejor att fungera”

Några frågor till Leffe Magnusson från Fleninge hembygdsförening, inför årets upplaga av Motornostalgisk dag.

Leffe Magnusson. Foto: Fleninge Hembygdsgård
Vad händer när man arrangerar en motornostalgisk dag?
– Det började för några år sedan att vi skulle samla ihop folk från runt gamla Ödåkra kommun som hade gamla bilar och motorcyklar. Sedan utvecklades det till att vi gick utanför de geografiska gränserna. Nu är det folk som kommer med gamla bilar, traktorer och motorcyklar, vi har skrivit i inbjudan att vi är glada för alla som kommer. Och så blir det lite tävlingar, servering och så har hembygdsmuseet öppet.
Hur gammal är en bil för att den ska räknas som gammal nog?
– Kanske när man kommer ner på 70 eller 80-talet? Det beror ju helt på vilken definition man använder sig av, vad som är nostalgiskt får var och en bedöma. För dagens ungdom är det kanske nostalgi att åka bilen som de åkte ner de var små.
Finns det något tema för året?
– Nej, alla är välkomna med vad man har. Men i år har jag försökt få dit lite yngre personer som kör epa-traktorer, och lite äldre personer som har haft epa-traktorer förr i tid. epa-traktorer är ju inte bara till besvär, de är uppskattade också!
Bild: Fleinge Hembygdsgård
Hur många ekipage blir det?
– Det vet man faktiskt aldrig, man behöver inte föranmäla sig. Det beror oftast på vädret. De första åren, vi arrangerat det i fem år, så låg vi 50-70 ekipage innan vi fick snurr på det. Sedan dess har vi legat på runt ett 100-tal.
Hur kom ni på idén från början?
– Jag såg möjligheterna i den stora gräsmattan utanför vårt museum. Jag har själv några gamla bilar och motorcyklar, förhoppningsvis ställer jag ut någon av dem, en gammal Amazon eller Harley-Davidson, om jag hinner med.
Vad är tjusningen med hålla på med gamla fordon?
– Att kunna visa upp grejorna och för att man har ett motorintresse. Och det är alltid roligt att få gamla grejor att fungera och få folk intresserade av saker av en svunnen tid.
Fakta

Motornostalgisk dag

Var: Fleninge Hembygdsgård, Västkustvägen 363.

När: Söndag 9 juni, klockan 14–17.

För deltagande ekipage: Kortege från Norrlyckeskolan 13.30 för de som vill.

Kostnad: Gratis.

Gå till toppen