Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är det inte läge för något bubbel

Många studenter får en liten flaska bubbel om halsen i morgon. Men även en liten mängd alkohol innebär att givaren gör sig skyldig till langning. Vi reder ut var gränserna går – även de geografiska.

En ljuvlig morgon och champagnefrukost tillsammans med klasskompisarna eller en sommarkväll som gjord för picknick med ett glas vin i parken. Men har du koll på reglerna? Alkohol dricker man inte hur och var som helst i Helsingborg.
Grafik: Emma Thörnkvist
Gränsen är tydlig, både geografiskt och åldersmässigt. Ingen får dricka alkohol utomhus om det inte är på en uteservering eller hemma i trädgården i centrala Helsingborg. Undantaget är Gröningen. Och åldern är visserligen 18 år på krogen men 20 år i andra sammanhang.
Så för den som tar studenten, eller ska fira en student, så gäller det att ligga lågt. Att hänga en aldrig så liten flaska bubbel kring studentens hals är i lagens mening ett brott.
Fast det är inte de små mängderna som är polisens främsta prioritet.
Thomas Berggren, polisinspektör och alkoholsamordnare, berättar om hur polisen arbetar:
– Vi har möjlighet att beslagta alkohol, det ger både de lokala ordningsföreskrifterna som åldersgränsen oss utrymme för.
– Ofta är det gäng där det är mycket alkohol som vi ger oss på.
Men är det hemma man dricker är polisen chanslös.
– De föräldrar som tror att ungdomarna bara dricker det de får hemma, de är naiva, säger Thomas Berggren.
Han tycker ändå att det är mindre ungdomsfylleri nu än för några år sedan.
– Det var värre förr, ungdomarna dricker inte så mycket nu.
Hur det blir vid årets studentfirande återstår att se. I morgon, onsdag, är det dags för drygt 2 000 elever att ta farväl av gymnasiet och rusa ner för Terrasstrapporna mot den där ljusnande framtiden.
Fakta

Här går gränsen

Det är inte tillåtet att dricka alkohol på allmän plats i centrala Helsingborg. Gränsen går mellan följande gator vid Oljehamnsleden i söder, Södra och Mellersta Stenbocksgatan–Mellersta Stenbocksgatan i öster och Johan Banérs gata i norr. (Se även karta)

All förtäring av spritdrycker, vin och öl är dessutom förbjuden på samtliga skolgårdar och förskolegårdar, kyrkogårdar och begravningsplatser inom Helsingborgs stad.

Fakta

Om langning

Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år.

På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol.

Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

Gå till toppen