Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här kan du fira nationaldagen i nordvästra Skånes inland

Den sjätte juni hissas den blågula flaggan på flera håll i Bjuv, Klippan, Perstorp, Åstorp och Örkelljunga.

Den första officiella beskrivningen av svenska flaggan finns i ett kungligt brev från 19 april 1562. Där anges att flaggan ska ha "gult udi korssvijs fördeelt påå blott".Bild: Britt-Mari Olsson
Bjuv
Nationaldagen firas i Billesholms folkets park den 6 juni 2019. I parken blir det som vanligt ett scenprogram där utmärkelser och stipendier delas ut, medborgarskapsceremoni och talare. Kommunens musikkårer spelar och till barnen finns det hoppborgar och fiskedamm.
Nationaldagsfirandet pågår klockan 14-16.
Nationaldagen, tidigare Svenska flaggans dag, firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, dels till minne av att 1809 års regeringsform skrevs under den 6 juni 1809.Bild: Bennie Christoffersson SDS Bildr
Klippan
I Klippan kan man fira nationaldagen i hembygdsbyn Elfdalen mellan 15.30 och 19. Då blir det bland annat prisutdelning till vinnarna av kultur- och fritidsnämndens pristagare, ceremoni för medborgarskap och flaggutdelning.
Det blir även musikunderhållning och uppvisningar i folkdans och gymnastik. Arrangörer är Klippans Hembygdsförening och Klippans kommun.
För de som hellre firar i Ljungbyhed är det samling på torget klockan 13.45 för gemensam avmarsch mot hembygdsstugorna. Där blir det bland annat högtidstal, flagghissning och musikunderhållning av Klippans ungdomsorkester.
Arrangörer är Riseberga-Färingtofta Hembygdsförening i samarbete med Vuxenskolan.
Perstorp
Perstorp firar traditionsenligt nationaldagen vid Hembygdsgården, där hembygdsföreningen serverar kaffe och kakor. Dessutom bjuds det på musik av både FreeTezz och Klippans musikkår, priser och stipendium delas ut och det blir även en medborgarceremoni.
Arrangörer är Perstorps kommun, kultur- och fritidsförvaltningen och Perstorps Hembygdsförening. Firandet inleds klockan 15.
Fram till mitten av 1800-talet användes den svenska flaggan främst till sjöss. Därefter började man flagga på prästgårdar, slott och offentliga byggnader. Först vid tiden för första världskriget blev det vanligt även för privatpersoner att hissa flaggan.Bild: Sven-Erik Svensson
Åstorp
Åstorp firar Sveriges nationaldag med ett blågult kalas i Perslunds hembygdsgård. Från starten 13.30 utlovas allt från musik, fika och tal till flagghissning, traktorparad och dansuppvisning.
Det blir även möjligt att prova en mängd aktiviteter som volleyboll, jiujitsu, schack, uppblåsbar hinderbana och mycket annat.
Klockan 16 inleds det traditionella firandet där bland annat medborgarskapsceremoni, tal och utdelning av priser ingår.
Firandet arrangeras av Åstorps kommun i samarbete med Perslunds hembygdsförening, Åstorps musikkår och Åstorps föreningsliv.
Örkelljunga
Klockan 15 är det samling vid Musikskolan/Estetcentrum för alla som vill medverka i festtåget som cirka 15.15 avgår mot Dalen. Där bjuds det på musik och cirkusuppvisning innan kultur- och fritidschef Caroline Arvill hälsar välkommen.
På programmet står bland annat flagghissning, högtidstal och utdelning av Örkelljungas kulturpris och ungdomsledarpris. Det blir förstås även musik och annan underhållning innan firandet avslutas vid 18-tiden med ett Leve för fosterlandet.
Det är Örkelljunga kommun som arrangerar.
Gå till toppen