Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu stänger Sko Rönnes första butik – efter 136 år i Klippan

De senaste åren har varit motiga ekonomiskt för skobutiken i Klippan. Nu har ledningen beslutat att kedjans allra första butik ska stängas. Under tisdagen köade nordvästskåningar för att fynda skor på utförsäljningen.

Sko Rönne i Klippan stänger efter 136 år som butik på orten.Bild: Hanna Rahlén
– Vi skulle varit här klockan åtta, säger Gunnel Persson till väninnan Mia Udd.
De har båda stått i kö på Sko Rönne i Klippan i en timme och snart är de framme vid kassorna.
– Jag skulle inte ha något men fyndade dessa medan jag stod i kön, säger Mia Udd och viftar med en gymnastiksko.
De båda kvinnorna har åkt till Klippan från Åstorp för att göra en sista shoppingrunda i skoaffären. Åstorpsbutiken stängde för länge sedan.
– Det är jättetrist när småsamhällena dör ut, nu får man väl åka till Väla istället, säger Mia Udd
Det började med skomakeri på 1820-talet på Järnvägsgatan i Klippan. 30 skomakare arbetade och förutom skor gjorde de även läderstövlar till kavalleriet i Ljungbyhed. 1883 blev skomakeriet butik under namnet Sko Rönne.
– Det var min farfars far som hade skomakeriet och min farfar som började med butiksverksamheten, berättar Per-Olof Nyström.
Majvi Dahl och Jörgen Lo passar på när butiken säljer ut sina skor. Fram till den siste juli har butiken öppet.Bild: Hanna Rahlén
Han var tidigare vd för Sko Rönne-kedjan men har nu i sin tur lämnat över posten till sin son Henrik Nyström. I början hade företaget butiker i Klippan, Ljungbyhed och Åstorp och expanderade senare även till Ängelholm och Helsingborg.
Förutom Klippanbutiken, som har öppet till och med sista juli, finns tre butiker i kedjan kvar. En i Ängelholm och två i Helsingborg.
– Det tog emot att ta det här beslutet, det var ju i Klippan vi startade. Men det har knappt gått ihop de senaste åren och till slut var vi tvungna att ta det här beslutet, säger Per-Olof Nyström.
Klippanbon Jörgen Lo står också i kö i skobutiken. Han skulle bara köpa nya sulor men har nu även en sko i famnen.
Kön ringlade sig genom halva butiken när utförsäljningen började på tisdagen 4 juni.Bild: Hanna Rahlén
– Det är alltid bra med skor. För det mesta handlar jag här, jag gillar ju Klippan för att vi har det mesta här, säger han.
Framför honom står Majvi Dahl med en hel hög sandaler till både systern, dottern och barnbarnet.
– Jag köper alltid skor här. Ibland kollar jag i andra butiker men jag försöker alltid köpa här för att gynna det lokala, säger hon.
Kön ringlar sig som en serpentin genom halva butiken och Majvi Dahl funderar på att meddela jobbet att hon nog blir lite sen, trots att hon var här redan när butiken öppnade.
– Det är jättetråkigt att de stänger. Det är synd när de små orterna dör bort, säger hon.
Fotnot: De anställda i butiken ville inte kommentera stängningen.
Gå till toppen