Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Svalövspolitiker polisanmäls för uttag av ersättning

Före detta kommunalrådet Olof Röstin (M) polisanmäls efter uttag av ersättningar. Det är personalutskottet i Svalövs kommun som gör anmälan. Men Olof Röstin hävdar sin oskuld: ”Jag vidhåller att jag aldrig tagit ut ersättning som jag inte har rätt till”.

HD-Landskrona Posten avslöjade i början av förra året att politikerna i Svalöv tar ut allt mer i arvode och förlorad arbetsförtjänst. Bland dem fanns Olof Röstin som hade ökat sitt uttag för förlorad arbetsförtjänst med mer än 150 000 kronor på två år. Han kom med sitt deltidsarvode upp i nästan samma årsersättning som det enda heltidsanställda kommunalrådet.
Personalutskottet beslöt efter tidningens avslöjande att politikerna skulle granskas närmare. Nu väljer samma utskott att polisanmäla Olof Röstin. I kallelsen till en presskonferens som ska hållas under onsdagsmorgonen skriver utskottet:
”Enligt utredningen finns det oklarheter kring uppgifterna som Olof Röstin har lämnat till kommunen gällande storleken på sin månadslön kontra det verkliga utfallet. Denna skillnad är nu anledningen till att personalutskottet fattat beslut om att polisanmäla Olof Röstin.”
Till tidningen säger Olof Röstin:
– Jag skulle kunna säga mycket, men jag låter det vara så här. Jag vidhåller att jag aldrig medvetet tagit ut ersättning som jag inte haft rätt till.
– Jag har haft dialog med chefstjänstemän men frånsäger mig inte ansvaret men jag har äskat arvode med stöd av de regler som finns.
Han avvaktar nu processen om det blir åtal eller inte.
Läs också Svalövspolitiker utreds för uttag av ersättningar
Läs också Kommunalråden allt dyrare i drift – Röstin (M) har töjt på reglerna
Läs också Svalövs nya styre ska utreda politiska arvoden
Gå till toppen