Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Alla tycks nöjda med att Mikael Sjöberg avgår.

Mikael Sjöberg får inte förlängt.Bild: Janerik Henriksson/TT
Mikael Sjöberg får sluta som chef för Arbetsförmedlingen. När hans förordnande som generaldirektör löper ut i mars nästa år kommer uppdraget inte att förlängas.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som alls inte är missnöjd med Sjöbergs insats, tycks ändå vara nöjd med sitt beslut:
”Nu står vi inför en ny stor reformperiod för Arbetsförmedlingen och i det läget tror jag att man behöver en person som kan gå in på ett nytt långt mandat.”
Samarbetspartiet Centerns ledamot i arbetsmarknadsutskottet, Martin Ådahl, tycker att det är bra att Sjöberg byts ut. Naturligt nog. Centern har tidigare, liksom Liberalerna, krävt AF-chefens avgång.
En till som är nöjd med beslutet är Mikael Sjöberg själv. Han tycker det är ”ett naturligt läge” att lämna.
Förmodligen finns det några till som är nöjda med beslutet att låta Sjöberg gå. Gissningsvis många av dem som på något sätt drabbas av det snabba, för att inte säga förhastade, beslutet att lägga ner en stor del av myndighetens kontor.
Enligt förslaget till framtida kontorsnät försvinner 132 kontor medan 106 kontor blir kvar. För Skånes del lever AF-kontor kvar i Helsingborg, Malmö, Kristianstad och Ystad. Viss verksamhet kommer att finnas i Eslöv och Simrishamn. Samtidigt är det tänkt att kontor läggs ner på 16 skånska orter.
Det är bra att myndigheter är snabbfotade. Men det får finnas måtta.
Det är riktigt att den budget som gäller för 2019, den som M och KD står bakom och som röstades igenom i december, innehåller neddragningar i AF:s anslag på hundratals miljoner kronor.
Samtidigt väcks många frågor av punkt 18 i 73-punktsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.
Punkten heter Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. Här sägs att AF ska finnas kvar som myndighet och bland annat ha ansvar för kontroll av arbetssökande och de fristående aktörer som är tänkta att matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben.
Men i punkt 18 sägs också att förändringen av Arbetsförmedlingen ska vara fullt genomförd under 2021. Och denna punkt beslutades av de fyra partierna i januari i år. Hur kan AF-chefen redan nu vara så säker på att han gör rätt avvägningar, med rätt antal kontor och rätt antal anställda, om han inte i detalj vet vilka uppgifter som kommer att ligga på myndigheten i framtiden? Och är det verkligen rätt strategi att börja med att lägga ned kontor på landsbygden, där det inte finns samma tillgång till bemanningsföretag som i större städer?
Om nu inte Mikael Sjöberg skjutit från höften och dragit till med ett stentufft scenario för att få politikerna att backa från beslut om neddragningar på en hårt kritiserad myndighet – nu senast risad av Riksrevisionen som går hårt åt AF:s arbete med att matcha arbetssökande och arbetsgivare.
Hur som helst. Att Mikael Sjöberg snart lämnar över besluten till någon annan verkar ovanligt genomtänkt för att gälla Arbetsförmedlingen.
Gå till toppen