Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Bussig var ett hedersord i Johanssons värld.

Lennart Johansson på Fotbollsgalan 2016.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Bussig. Han var bussig. Det var denna egenskap som främst utmärkte den i flera bemärkelser store svenske fotbollsledaren Lennart Johansson, enligt Svenska fotbollförbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell.
När Lennart Johansson nu avlidit, 89 år gammal, kommer lovorden från många håll. Inte minst internationellt. Johansson var ordförande för Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, i sjutton år.
”Medmänsklighet” är det ord Gianni Infantino, ordförande för Fifa, det internationella förbundet, väljer att lyfta fram för att hedra svensken.
Fifa, ja. Det var i Fifa som Lennart Johansson gick sitt stora, bittra nederlag till mötes. 1998 förlorade han omröstningen om ordförandeposten för världens fotboll mot schweizaren Sepp Blatter.
”Mitt Fifa skulle bli ett internationellt demokratiskt nätverk baserat på förtroende, transparens, lojalitet och solidaritet”, lovade Johansson inför valet av Fifa-bas efter brasilianaren Havelange.
Idel svenska honnörsord, alltså. Men det tog inte lång tid efter omröstningen i Paris, ett val som Blatter vann med 111 röster mot 80, förrän ryktena kom i svang om sedelbuntar som bytt ägare i hotellkorridorer natten före omröstningen. Blatters välde levde sedan i sju år, trots återkommande beskyllningar om korruption.
Självfallet ska Lennart Johansson hedras. Med alla fina minnesord och högtidliga tysta minuter som tänkas kan. Han byggde som Uefa-ordförande upp en europeisk fotboll som byggde på "svenska” hedersbegrepp som bussig, medmänsklig och solidarisk. Dessvärre fick han aldrig chansen att skapa ett renhårigt Fifa.
Johansson försökte i alla fall. Det var inte hans fel att fotbollsvärlden inte var redo att kasta personallianser och korrupta affärer överbord, till förmån för transparens och solidaritet. Världen behöver bli bussigare.
Gå till toppen