Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmarks socialdemokrater går mot regeringsmakten – stödpartiernas framgångar ger rödgrön majoritet

Det danska valet resulterar i regeringsskifte och vänstermajoritet i Folketinget. Danmarks blivande statsminister heter Mette Frederiksen (S), men hon måste finna stöd från fyra andra partier.

Mette Frederiksen (S) går mot vinst.Bild: Tim K. Jensen
Med 96 rödgröna platser av 179 får det nyvalda Folketinget vänstermajoritet. Det betyder regeringsskifte i Danmark.
Socialdemokratiet fick 25,9 procent av rösterna, och landade därmed några decimaler under sin nivå i förra valet.
Men det resultat som innebar ett nederlag för fyra år sedan betyder nu återkomst till makten.
Danmarks nästa statsminister heter Mette Frederiksen (S). Hon har varit partiordförande sedan 2015 och var justitieminister i den S-regering som leddes av Helle Thorning-Schmidt och förlorade valet i juni 2015.
– Det här var det första klimatvalet i Danmarks historia, sa den blivande statsministern när resultatet var klart.
– Och nu sätter vi åter välfärden i främsta rummet.
Stämningen inne på den socialdemokratiska valvakan var under hela valkvällen avvaktande, men optimistisk. I takt med att resultaten strömmade in steg dock stämningen på S-vakan till festnivå. Och när partiledaren anlände till Christiansborg steg jublet.
– Kära danskar. Ni har valt att Danmark ska ha en ny riktning, och en ny regering. Och ni har valt ett Folketing som ska samarbeta, sa Mette Frederiksen.
Det är nämligen andras framgångar som för S till makten. Socialdemokraterna blir beroende av stöd från flera partier till vänster om blockgränsen i Folketinget.
Socialistisk folkeparti, ett rödgrönt parti, får 7,6 procent (förra valet 4,2).
Radikale venstre, ett socialliberalt parti, får 8,5 procent (förra valet 4,6).
Enhedslisten, längst till vänster, får 6,8 procent (förra valet 7,8 procent).
Alternativet, det grönaste av partierna, får 2,9 procent (förra valet 4,9).
Sammanlagt kan en ny dansk regering hoppas på drygt 52 procents majoritet i Folketinget. Opinionsundersökningarna före valet gav det ”röda” blocket 55 procent. Även utan stöd från Alternativet kan Mette Frederiksen räkna med majoritet, 91 röster.
Vilken regering det än blir, så blir det en regering med Radikale Venstres inflytande, slog Margrethe Vestager, EU-kommissionär och tidigare partiledare, fast. RV fördubblar sin partigrupp i Folketinget.
– Vi vill föra en politik som är oberoende av Dansk folkeparti. Det är det viktiga för att Danmark ska vara ett anständigt land, sa Vestager under valvakan.
Statsminister Lars Lökke Rasmussen (V) går mot förlust – trots att Venstre går framåt.Bild: Henning Bagger
En av valets förlorare är statsminister Lars Lökke Rasmussen. Hans parti Venstre går visserligen framåt, och får drygt 23 procent, att jämföra med 19,5 procent i valet 2015.
– Vi är nu Danmarks klart största borgerliga parti, sa Lökke när han kom till Christiansborg på valnatten.
– Men det är en bitter smak på det här valresultatet, tillade han.
Stödpartiernas svidande förluster gör att statsministern tvingas öppna för en ”drottningrunda”, där en ny regeringsbildare ska få chansen.
– Makten skiftar. I morgon klockan elva går jag till Hennes Majestät och lämnar in regeringens avskedsansökan, kungjorde Lars Lökke Rasmussen.
Men därpå tillade han, att han själv vill leda en regering över blockgränsen – ett förslag som Mette Frederiksen kategoriskt avvisar.
Ett dramatiskt nederlag drabbade Dansk Folkeparti, det högerpopulistiska partiet som pressat fram en allt restriktivare dansk invandringspolitik. I valet 2015 fick DF 21,1 procent. Valresultatet på 8,8 procent är det sämsta sedan 1998 – och bekräftar fiaskot i EU-valet den 26 maj.
Ännu värre gick det för det borgerliga Liberal Alliance, som rasade från 7,5 till 2,3 procent och därmed tappade nio av sina tretton platser i Folketinget.
Det extremt invandringsfientliga Stram Kurs fick 1,8 procent och blir utan platser i Folketinget.
Fakta

Detta är Folketinget

Folketinget är Danmarks riksdag och har 179 ledamöter.

Nytt val ska hållas senast fyra år efter senaste valet.

Småpartispärren är två procent.

Under den gångna mandatperioden satt nio partier i Folketinget.

Gå till toppen