Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorps studenter sprang ut sent men stilfullt

Först klockan 16.30 var det Perstorpsstudenternas tur att springa ut till jublande föräldrar, släkt och vänner. I år lämnade första kullen elever på el- och energiprogrammet skolan.

Hedda Carlson, Klippan, Albin Bengtsson, Klippan och Victor Truong, Perstorp. "Det känns rätt" säger Victor om valet av skola. Hedda har redan fått jobb på Gelita.Bild: Birgitta Johansson
– Det är lite splittrat. Det är kul att få uppleva en sådan här dag, men det har varit tre underbara år, så det är lite sorgligt. Det känns lite overkligt, sa Hampus Lilja, på väg att lämna industriparken i en Ford mustang mot hemmet i Klippan.
Hampus Lilja ska fira hemma, sedan ha förfest för kompisarna. Känner de för det kanske de drar vidare till Helsingborg.Bild: Birgitta Johansson
Klockan ett avslutade Perstorpsstudenterna sin tid på skolan med festlig lunch i den gamla representationsvillan Stensmölla. En traditionsenlig lång och högtidlig sittning med tal och utdelning av betyg och stipendier.
I år tog 31 elever studenten på Perstorps tekniska gymnasium, 26 på det industritekniska programmet och fem på el- och energiprogrammet. Skolans rektor Åsa Persson säger att det finns plats för fler elever.
– De senaste åren har det legat lite under. Det är ett nationellt problem i Sverige när det gäller de yrkesförberedande programmen.
”Det känns helt underbart", säger Camilla Rosdahl från Kristianstad, som gratuleras av brorsan Joakim Fredriksson. Camilla tänker börja jobba som teleskoplastare.Bild: Birgitta Johansson
Som vanligt har Perstorpsstudenterna lätt att få jobb. Det gäller också det nyare programmet el och energi som släppte ut sin första kull elever på onsdagen.
Marcus Sandell hör till den första kullen som går ut på det nya el- och energiprogrammet med inriktning automation. Här är familjen på väg hem till Häljalt.Bild: Birgitta Johansson
En av de fem pionjärerna där är Marcus Sandell som hämtas av familjen i en festligt flaggsmyckad röd bil.
– Det känns jättebra, kul att vara först. Jag är jättenöjd, säger Marcus innan det bär iväg hemåt mot Häljalt och mer firande.
"Det känns perfekt" säger Marcus Sandell, en av fem studenter i första kullen från el- och energiprogrammet.Bild: Birgitta Johansson
Gå till toppen