Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Råvattenledning redo att leverera till en halv miljon skåningar

Nu släpps vattnet på i Sydvattens nya råvattenledning. 25 kilometer rör från Bolmentunneln i Äktaboden, Ljungbyhed, till Ringsjöverket i Stehag ska säkra vattenförsörjningen till 16 skånska kommuner.

I juni 2016 påbörjades arbetet med den nya ledningen.Bild: Niklas Gustavsson
Med en diameter på 1,6 meter och en vattenhastighet på 2 000 liter i sekunden ska nya råvattenledningen öka säkerheten för Skånes vattenförsörjning. Projektet som pågått sedan 2016 är det största i Sydvattens historia efter Bolmentunneln.
Läs också Här kommer friskt vatten till skåningarna
Nu är ledningens nästan 5 000 delar sammanfogade och under onsdagen, 5 juni, invigs den i Äktaboden utanför Ljungbyhed. Då släpps även vattnet på.
– Vi har testat den en gång så att vi vet att den fungerar men nu kör vi skarpt läge, säger Lars Balkfors, Sydvattens projektledare.
Ledningen är ett komplement till den som redan finns och fungerar med hjälp av självfall. Med två ledningar är det lättare att klara driftsstörningar och utföra renoveringar i ledningarna utan att det påverkar vattenförsörjningen. Förutom att öka säkerheten kring vattenförsörjningen kan mer dricksvatten än tidigare ledas till västra Skåne.
Läs också Rönneå har bytt bana – här byggs den nya råvattenledningen
– I första skedet försörjer den norra halvan av västra Skåne men om tio år är tanken att den här ledningen och den förra ska försörja hela Skåne, säger Lars Balkfors.
Innan det är möjligt måste ytterligare en ledning byggas mellan Ringsjöverket och Vombverket utanför Lund.
Det här bygget har kostat runt 450 miljoner kronor att genomföra men medför också en besparing på två miljoner kronor per år eftersom Sydvatten kunnat stänga en pumpstation tack vare självfallet i ledningen.
Gå till toppen