Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-topp i Svalöv spred inlägg där Annie Lööf kallas ”folkförrädare”

Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens blivande ordförande i Svalöv, har delat ett inlägg på Facebook där centerledaren Annie Lööf kallas för ”folkförrädare”.
– Jag förstår inte varför det blir en så stor grej av det, säger Teddy Nilsson till HD och Sydsvenskan.

Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens blivande ordförande i Svalöv.Bild: Sven-Erik Svensson
I augusti 2018 delade Teddy Nilsson (SD) ett blogginlägg på sin Facebooksida där Annie Lööf (C) kallas för ”folkförrädare”, vilket Aftonbladet var först att avslöja.
”Annie Lööf är verkligen en folkförrädare. Det är helt korrekt att kalla henne för det. Det etniska svenska folket bryr hon sig inte om”, skriver bloggaren bland annat.
– Jag förstår inte varför det blir en så stor grej av det. Aftonbladet klipper och klistrar för att det ska bli sprängstoff, säger Teddy Nilsson till HD och Sydsvenskan.
Du kommenterar inlägget med ”väl valda ord”. Håller du med om att Annie Lööf är en folkförrädare?
– Jag har antytt att detta är en person som skäller ut en annan person med väl valda ord, det förstår ju alla med lite akademisk utbildning vad ”väl valda ord” betyder. Väl valda ord betyder när någon uttrycker hårda ord mot en annan person.
Men håller du med textförfattaren?
– Det är ett olämpligt uttryck. Jag är försiktig med att uttrycka mig så grovt om folk. Det uttrycket får stå för personen som uttrycker detta.
Tycker du det är lämpligt att en folkvald politiker delar inlägg där en annan politiker kallas för folkförrädare?
– Det händer att jag delar artiklar från Aftonbladet där personer heller inte tycker att texten är relevant. Detta är en person som är upprörd över valtalet.
Tidigare på onsdagen presenterades på en presskonferens att Teddy Nilsson blir kommunstyrelsens ordförande i Svalöv med stöd av M, KD och L. Tillsammans har de fyra partierna majoritet — 18 av 35 mandat i Svalövs fullmäktige.
Till Aftonbladet säger Centerpartiets pressekreterare Michael Arthursson att inlägget som Teddy Nilsson delat är ”full av hat och antisemitism”.
– Ordet folkförrädare är en del av en hatretorik som extremister på framför allt högerkanten använder sig av. Det skapar ett väldigt otäckt inslag i den svenska allmänna debatten, säger Michael Arthursson och anser att Teddy Nilsson diskvalificerat sig från att bli kommunstyrelsens ordförande i Svalöv.
– Det här verkar vara en person som absolut inte är lämplig att sitta i någon politisk ledning, allra minst i en så viktig ledning som en kommunstyrelse.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar det hela i en tweet: "Djupt anmärkningsvärt".
Gå till toppen