Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vem ska fånga upp barn och ungdomar i riskzonen om klubben går under?

Högaborgs BK är i ekonomisk kris och slåss för sin överlevnad. Det skriver Mats Fuchs.Bild: Björn Lilja
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Högaborgs BK är den lilla kvartersklubben på Harlyckan, som efter Malmö FF, HIF, Östers IF och IFK Göteborg har fostrat flest landslagsmän av alla fotbollsföreningar i hela landet. Här har bland andra spelare som Henrik Larsson, Mats Magnusson, Patrik Sundström, Joakim Persson, Daniel Nannskog, Ihmad och Abe Khalili, Martin och Marcus Ohlsson och Jordan Larsson börjat spela fotboll och fostrats till de storspelare de sedan har blivit.
Klubben har i alla tider valt att inte prioritera att ha ett A-lag högt upp i seriesystemet, utan medvetet satsat på en bred ungdomsverksamhet. Den sociala profilen där alla barn och ungdomar, oavsett kön eller familjesituation, har fått chansen att spela fotboll på lika villkor och till låga avgifter, har alltid varit klubbens ledstjärna.
När jag var aktiv som ledare i Högaborg 1972-75 och 1988-91 var klubben störst i staden på ungdomssidan, och vi hade träningsgrupper i flera olika bostadsområden som Adolfsberg, Rosengården, Närlunda, Högaborg och Elineberg. Tanken var att barn och ungdomar skulle ha en bas där de odlade samhörighet, kamratskap och solidariska värderingar i en verksamhet där de hade kul ihop. Bieffekten av att ett kompisgäng odlar gemenskap, blir ofta att enskilda talanger blommar ut när många hjälps åt så de kan odla sitt självförtroende. Laget bygger individen och individerna bygger laget, det är ett skolexempel på en win-win-situation.
I en tid när segregationen ökar allt mer i vår stad, och när familjer som har svåra socioekonomiska villkor och familjer med utländskt påbrå tvingas bo i eftersatta ytterområden, samtidigt som familjer med goda inkomster lever i sina egna områden, behövs förebyggande arbete allt mer. De styrande i Helsingborg har gjort sig kända för satsningar på en bostadspolitik med dyra bostadsrätter, fler och fler kommunikatörer och friskolekoncerner och hög kostnadskrävande omsättning på chefer och konsulter.
Om man bara hade satsat några promille av dessa skattepengar på föreningslivet där eldsjälar jobbar ideellt år ut och år in, hade kanske många av de barn och ungdomar som riskerar att dras in i missbruk och kriminella kretsar haft en ljusare framtid och grundtrygghet.
Högaborgs BK är i ekonomisk kris och slåss för sin överlevnad. Vem ska fånga upp barn och ungdomar i riskzonen om klubben går under? När socialförvaltningen kopplas in har det i regel gått för långt. Förebyggande arbete går inte att värdera i kostnader. Ett förslag är att kommunen anställer fler föreningskonsulenter som stödjer föreningslivet och rabatterar hyror för idrottsanläggningar med mera. Det kan innebära stora mänskliga och ekonomiska vinster på lång sikt för staden och för individerna.

Mats Fuchs

Helsingborg
Gå till toppen