Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eldsjäl i sportens värld utsedd till Årets höganäsare

Inge Jolfson var bara barnet när han började i Väsby FK. Sedan dess har han varit engagerad i klubben och också varit en av de drivande bakom Kullabygdens idrottsmuseet. Nu är han utsedd till Årets höganäsare 2019.

Lions club Höganäs har utsett Inge Jolfson till Årets höganäsare 2019. Han fick motta sitt pris på nationaldagsfirandet i Tivoliparken.Bild: Anders Malmberg
För tredje året i rad har Lions club delat ut pris till Årets höganäsare. Vid nationaldagsfirandet i Tivoliparken prisades Inge Jolfson för sin insats som ideell eldsjäl inom sporten.
– Det är lite hedrande att en Väsbypåg kan bli Årets höganäsare, säger han.
76-årige Inge Jolfson började redan i sjuårsåldern spela fotboll i Väsby FK. Han gjorde sedan över 400 matcher med A-laget som vänsterhalv. Det motsvarar att spela till vänster på mittfältet i dag.
Sedan 30 år tillbaka skriver han i klubbens medlemstidning Bollentinen.
– Den speglar verksamheten i föreningen. Men eftersom den blir mindre och mindre, så skriver vi om annat i byn också. Vi speglar personligheter i byn.
För sex år sedan var Inge Jolfson en av de drivande när Kullabygdens idrottsförening bildades och startade ett idrottsmuseum. Fram till och med 2018 var han föreningens ordförande och han är fortfarande högst aktiv.
Numera ingår han i kommittéerna för redaktion och media, samt program.
– Vi måste föryngra oss och ska på sikt göra en nysatsning på 1980-talet och framåt. Vi håller på att rekrytera, säger han.
Inge Jolfson är Årets höganäsare 2019.Bild: Anders Malmberg
För två år sedan utsågs Lion Gunnel Wounsch till Årets höganäsare. Hon var den första att motta utmärkelsen och förra året gick den till Bosse Svensson på Sagabiografen.
– Jag är i gott sällskap, säger Inge Jolfson.
I Lions club Höganäs finns en kommitté med tre personer som avgör vem som får priset.
– Den ska gå till en person som gör något utöver sin yrkesroll. Något som gagnar Kullabygden, säger Per Ramberg, sammankallande i kommittén.
Priset är unikt för varje år, Inge Jolfson får ett stort keramikfat, signerat Peter Nilsson i Nyhamnsläge.
Inge Jolfson har inte bara engagerat sig ideellt i sportens värld. Han har också under nästan 40 år varit med i Kullabygdens hembygdsförening och hjälpt till med att ta hand om Hustofta gård.
I sitt yrkesverksamma liv arbetade han som polis, de sista 16 åren innan pensioneringen i Höganäs. Fram till 2011 bodde han på Nygårda, men nu bor Årets höganäsare inne i stan. Att få utmärkelsen var inget han hade räknat med.
– Nej verkligen inte. Men jag är glad att de hyllar den ideella verksamheten.
Fakta

Motivering

Inge Jolfson har varit en ideell eldsjäl inom idrottsrörelsen. Speciellt inom Väsby FK, bland annat som redaktör för klubbtidningen

Inge Jolfson la grunden till Kullabygdens idrottshistoriska förening och har varit dess ordförande under sex år. Han har varit drivande vid uppbyggnaden av Kullabygdens idrottsmuseum och även varit behjälplig vid andra orters inrättande av idrottsmuseer.

Under hans ledning har föreningen utvecklats för varje år och har numera ungefär 300 medlemmar. Inge avgick som ordförande vid senaste årsmötet, men är fortsatt en mycket aktiv medlem.

Lions club Höganäs tackar Inge för hans arbete med Kullabygdens idrottshistoriska förening och arbetet med idrottsmuseet.

Gå till toppen