Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Festlig invigning efter miljonrustning av Lerbergets hamn

Upprustningen av Lerbergets hamn är i hamn. På nationaldagen var det festlig invigning och många människor slöt upp.

Fem i fyra på eftermiddagen och plus trettio grader i luften. Trulsson trio med Anna Pauline testar ljudanläggningen med en passande klassiker: ”Att angöra en brygga”. För det är vad frivilliga krafter i Lerberget gjort det möjligt att kunna göra framöver också.
Sisådär två års planering och kraftsamling för att riva de gamla bryggorna och uppföra nya. En investering på totalt 3,5 miljoner kronor. Det handfasta arbetet började i oktober förra året.
Nu är de två första och största etapperna genomförda. På nationaldagen var det festlig invigning för att fira det: musik och tal, möjlighet att titta in i hamnmuseet samt prova på att segla – och förfriskningar på det. Det lockade många från byn och bygden.
Bengt Larsson, Åke Persson, Anders Nilsson och Mats Hallberg – en kvartett från Lerbergets byalag med hamnstyrelsen som genomfört upprustningen av hamnen.Bild: Lennart Kolmodin
Lerbergets byalag med hamnstyrelsen har varit en sammanhållande kraft i arbetet med hamnen. Redan från början kände de vind i seglen, uppslutningen var över den förväntade. Första arbetshelgen kom det 50 personer, det brukar röra sig om omkring hälften vid de flesta sammandragningar av frivilliga.
– Den här gången var det större förväntningar. Det har funnits behov av upprustning och vi har även talat om det länge, säger Åke Persson, som sitter med i hamnstyrelsen.
Mats Hallberg i Lerbergets byalag lyfter fram att föreningen tidigt informerat om vad som som ska ske. Detta för dämpa eventuell oro, men också tala om att det väntade en god förändring.
Läs också Drygt hundra meter brygga sjösattes i Lerbergets hamn – blir lättare att angöra
Nya bryggor har ersatt de gamla och uttjänta bryggorna i Lerbergets hamn.Bild: Lennart Kolmodin
Hur har reaktionerna varit?
– Vi har mött glada och nöjda kommentarer från alla håll i byn och de som använder hamnen, säger han.
Lerbergets hamn riktar sig till fler än båtfolket.
– Här finns många aktiviteter: bad, bastu, kyrkan använder hamnen för dop och bröllop och musikkåren brukar vara här och spela. Krabbryggan lockar hundratals fiskande ungdomar på sommaren. Allt ska knytas ihop och få plats, säger Anders Nilsson i hamnstyrelsen.
Nu är det gjort. Detta i god tid och med en budget som höll.
Läs också Här går man på djupet med Lerbergets hamn
Elise Åkerblom har följt arbetet med att rusta hamnen med stort intresse. Därför fick hon hedersuppdraget att klippa bandet under nationaldagens hamninvigning.Bild: Lennart Kolmodin
Äran att klippa bandet och högtidligt inviga nybygget gick till en yngre kraft: Elise Åkerblom.
Hon har varit en trogen och nyfiken gäst i hamnen sedan arbetet kom igång. Femåringen är lite blyg i stunden, men mamma Mia Åkerblom hjälper till att berätta:
– Vi har varit här sedan första spadtaget. Familjen bor här och vi är ute och går med barnvagnen varje dag. Elise cyklar eller springer med och tycker det har varit spännande att se vad de gör här, säger hon.
Vass invigning med Elise Åkerlund.Bild: Björn Elmlund
Läs också Hamnen får två bryggor och större ytor för fika
Många samsas i hamnen. Lerbergets segelsällskap erbjöd den som ville att prova på att segla under invigningsdagen.Bild: Lennart Kolmodin
Sol och blå himmel lade en bra grund för invigningsdagen.Bild: Lennart Kolmodin
Gå till toppen