Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmföreningens Per Florell fick kulturpriset

Under nationaldagsfirandet i Dalen delades kultur- och fritidsnämndens kulturpris för 2019 ut. Det var en glad Per Florell som tog emot utmärkelsen för sina insatser i föreningen Film i Örkelljunga.

Per Florell fick årets kulturpris i Örkelljunga för sitt jobb med att organisera ortens populära filmklubb.Bild: Niklas Gustavsson
Det var i samband med att Forum i Örkelljunga byggdes som idén om en filmförening började ta form. Genom Forums blackbox blev det möjligt att genomföra filmvisningar på orten för första gången sedan Scala-biografen lades ner i slutet på 1980-talet.
– Vi var en kärntrupp som tyckte att film var det som saknades här, så sommaren 2016 startade vi upp Film i Örkelljunga. Och det fanns tydligen ett slumrande filmintresse, för föreningen har gått bra och har idag runt 350 medlemmar, berättar Per Florell.
Genom avtal med svenska filmdistributörer kan föreningen visa filmer tre månader efter premiären. Det ger föreningen möjlighet att vara noggrann med vad man väljer.
– Vi visar ett brett utbud med allt från thrillers till relationsdramer och barnfilm. Men det ska vara filmer som fått bra recensioner och har ett gott rykte, säger han.
En gång per termin bjuder föreningen in kommunens äldreboenden till filmvisning. ”Då väljer de äldre filmerna tillsammans med oss. De visningarna är väldigt uppskattade. ” säger Per Florell.Bild: Niklas Gustavsson
Enda smolket i glädjebägaren är att man hittills har haft svårt att nå ut till kommunens yngre invånare.
– Det är ett dilemma. De yngre har egna sätt att se film och vi har en ganska hög medelålder. Det speglar sedan av sig i utbudet som kanske inte lockar de unga. Det blir en balansgång där. Men vi vill gärna få hit fler yngre, och trägen vinner sägs det ju.
Hur kändes det att få veta att du fått kulturpriset?
– Jag blev väldigt glad och väldigt överraskad. Det är uppmuntrande inte bara för mig utan för hela föreningen att få kommunens uppskattning. Vi har en kraftfull, engagerad, entusiastisk och kunnig styrelse som redan gjort ett jättebra jobb. Och det kommer vi att fortsätta med.
Hur ser ditt eget filmintresse ut?
– Jag skulle snarare säga att jag har ett stort kulturintresse rent allmänt. Jag tror att en egen kultur och levande kulturföreningar har stor betydelse för ett samhälles självbild. Väl så viktig som företag och nyetableringar.
”Det är helt fantastiskt att en så liten ort som Örkelljunga har tillgång till något som den här hallen. Här kan arrangera nästan vad som helst” säger Per Florell.Bild: Niklas Gustavsson
Men någon favoritfilm har du väl?
– Det är så många. Som Gudfadern-filmerna. De visade vi här på en specialvisning. Men ska jag säga någon vi inte visat så blir det nog Blecktrumman, baserad på Günter Grass roman. Den är väldigt bra.
Fakta

Kulturpriset - nämndens motivering

”Per Florell har tilldelats Örkelljunga kommuns Kulturpris 2019 för sina insatser inom Film i Örkelljunga. Föreningen startade 2016 och har utvecklats till en av kommunens största föreningar. Med stor entusiasm visar man film för en bred målgrupp, men tvekar inte att visa filmer som går utanför mittfåran. Föreningen ordnar gärna extra aktiviteter i samband med sina visningar för att ytterligare förhöja upplevelsen. Dessutom visar man regelbundet film för äldreboenden och tar sitt ansvar att erbjuda kultur för alla.”

I Dalen delades även ut pris till årets ungdomsledare, vilket i år blev Örkelljunga FK:s ungdomskommitté. I motiveringen nämns bland annat föreningens metodiska och hängivna arbete för att gå både nybörjare och de med högre ambitionsnivå till mötes.
Gå till toppen