Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny stor graffiti- och musikfestival på Gåsebäck

Även i år blir det en stor festival vid gamla brandstationen på Gåsebäck. Musik, graffiti jam med några av genrens hetaste konstnärer, matvagnar och mycket annat kommer att få hela området kring stationsbyggnaden att sjuda.

Jill Paulsson och Daniel Elgaard håller i Gåsebäcksfesten. ”Fast vi är mer som spindlar i nätet, det här är en medskapande festival”, säger Daniel Elgaard.Bild: Stefan Lindqvist
Förra året hette festivalen Global Street Elements. I år är det kort och gott Gåsebäcksfesten. Men platsen är den samma, gamla brandstationen på Gåsebäck med dess allt mer sprakande kulturliv.
Den 14-16 juni brakar gratisfesten loss med musik, graffiti jam, mat och dryck.
– Vi vill sätta det här området på kartan. Göra det till ett evenemangsområde som lyfter Söder och lockar folk från hela stan till Gåsebäck, säger Jill Paulsson, stadsutvecklare på stadsbyggnadsförvaltningen, som håller i trådarna tillsammans med projektledaren Daniel Elgaard.
– Vi är mer som spindlar i nätet. Det är en rad aktörer som var och en har ansvar för sina bitar. Det här är en medskapande festival, tillägger Daniel Elgaard..
Graffitikonstnären Jimmy Skize har bjudit in cirka 40 andra målare till Helsingborg och Gåsebäcksfesten.Bild: Rickard Dighammar
När det gäller graffitikonsten är det välkände lokale konstnären Jimmy Skize som håller i trådarna. Han har genom sina kontakter lyckats locka världsstjärnor till Helsingborg. Som till exempel crewet Stick Up Kids.
– Intresset för Helsingborg som graffitistad har ökat enormt de senaste åren, säger Daniel Elgaard.
I år kommer cirka 40 graffitiartister att måla 250 meter vägg.
Therese Jarmo och Calle Nordahl ansvarar för Gåsebäcks konsthall som kommer att visa fotokonst som har just Gåsebäck som tema.
Inne på brandstationens bakgård blir det food court som Jeff Flindt håller i. Med bland andra Per i Viken, Tacos y Burritos och bryggeriet Benchwarmers.
Reggaegruppen Institutionen är ett av banden som spelar på Gåsebäcksfesten.Bild: Privat
Det blir också mycket musik under helgen.
– Studiefrämjandet håller i den stora scenen. Sen har vi också två dj-scener och chillområden, säger Daniel Elgaard.
Projektet Snapphaneklanen, som jobbar med att lyfta den lokala trancekulturen, kommer att se till att det även skapas konst under festens gång. Bland annat har man bjudit in konstnären Axel Hedström.
Helsingborgsgruppen Stereosouls spelar på Gåsebäcksfesten under lördagen den 15 juni.Bild: Privat
Även Kulturhotellet och Helsingborgs brandkårsmuseum kommer att medverka. De sistnämnda ska under söndagen visa upp veteranbrandbilar om vädret tillåter.
– Det här är också ett sätt att pusha de kreativa krafter som man kanske inte alltid ser på de vanliga kulturella institutionerna. Om de får chansen att visa upp sig här kanske de så småningom också kommer att ställa ut på Dunkers, säger Daniel Elgaard.
Fakta

Gåsebäcksfesten 14-16 juni

Här är några hålltider (mer komplett program finns på Gåsebäcksfestens FB-event):

Fredag 14 juni börjar graffitiartisterna måla vid 12-tiden, food court och konsthall öppnar klockan 15.

Lördag 15 juni öppnar festen redan klockan 11. Den här dagen blir det mycket musik med en rad lokala band. Bland annat spelar Stereosouls (klockan 16), Institutionen (20) och The Seaside Report (21).

Söndag 16 juni kan man se de färdiga väggarna dessutom blir det invigning av den nya busshållplatsen precis utanför brandstationen (11-15).

Gå till toppen