Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Är det inte bättre med en brandkår i Vallåkra än en historieberättare?

Är det inte bättre med en deltidsbrandkår i Vallåkra än en storyteller. Är det inte bättre om alla service-/äldreboende har wifi än en youtuber? Det skriver Birger Nilsson.Bild: Christian Törnqvist
För att invånarna i en kommun ska må bra fordras det att tjänstemän och politiker tar sitt uppdrag på allvar. Det gäller att de har en humanistisk kommunal approach och inte en marknadskommunal inriktning. Det handlar nämligen om att sätta människan först och att hålla kommuninvånarna i fokus. I den marknadskommunala inställningen så är det ekonomi, vinst, reklam och marknadsföring som väger tyngre.
Denna inställning gör att ekonomichefen (självsvåldigt?) anlitar konsulter för flera hundratusentals skattekronor inför ett beslut som inte ens är taget. Dessutom ett beslut som går emot kommuninvånarnas intressen. Jag tänker naturligtvis på en försäljning av Öresundskraft.
Kommuninvånarna är inte betjänta av att Öresundskraft säljs! Ekonomichefen borde istället lägga allt krut på att kommunens budget fungerade. Att man satsade tillräckligt på skolan så att man inte går miste om de villkorade statsbidrag som finns för denna verksamhet.
Kommunadministrationen har tydligen likt Region Skåne blivit en verksamhet som är sig själv nog. En organisation som är så stor att den inte behöver en kärnverksamhet för att existera. Man hittar på administrativa uppgifter som inte egentligen behövs och som inte är relaterade till invånarnas behov. Nu senast en historieberättare! Det är bara sanslöst! Helsingborg ska inte anställa folk för att finnas på sociala medier; youtubers och andra underhållare. Var finns barn, ungdomar och gamla i den här världen?
Det är mycket bättre att Helsingborg är en stad som låter tala om sig än att man själv ska etablera plattformar för att saluföra något som inte finns. Helsingborg ska ha fantastiska skolor, utmärkt barnomsorg och en äldreomsorg som alla kan vara stolta över! Det är resultaten som ska tala inte skönmålande skrifter eller saluförande webbkampanjer.
Kommunen ska alltid ha vetenskap och beprövad erfarenhet i ryggen när man bygger en organisation för invånarnas bästa. Man ska ha kvalitetsmål av typen: Inga dagisgrupper får ha mer än tio barn, inga skolklasser ska få ha mer än tjugo barn, alla äldre ska komma ut i friska luften varje dag, och så vidare. Detta är kvalitetsmål som ska realiseras inte bara finnas som någon vision.
Handen på hjärtat: Är det inte bättre med en deltidsbrandkår i Vallåkra än en storyteller. Är det inte bättre om alla service-/äldreboende har wifi än en youtuber? Är det inte bättre med fler vuxna i skolan än ett övermått av kommunikatörer på förvaltningar och kontaktcenter?
Är det inte bättre med politiker som ser till kommuninvånarnas bästa än spelar Monopol med skattepengarna!
Birger Nilsson
Gå till toppen