Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Djurbonde i Örkelljunga riskerar vite

Länsstyrelsen i Skåne finner att en djurägare i Örkelljunga kommun inte har tillräckligt rena och trygga platser åt sina kor. Eftersom bristerna har funnits sedan ett år har länsstyrelsen nu beslutat om att koppla flera viten till sina krav.

Kon på bilden bor på annat håll i Skåne och har inget med artikeln att göra.Bild: Linda Axelsson
Det var den 2 april i år som länsstyrelsen gjorde en oanmäld kontroll av mannens djurhållning. Detta som en uppföljning av ett besök hos djurägaren i mars 2018.
Vid kontrollen i våras kunde Länsstyrelsen konstatera att flera brister åtgärdats under det gångna året, men långt ifrån alla. Bland annat så upptäcktes nio kvigor och kalvar som var kraftigt nedsmutsade av gödsel.
Det fanns även mycket gödsel i djurens olika bås, både för nötkreatur, hästar och får. Med tanke på hur nedsmutsade djuren var bedömde länsstyrelsen att båsen inte mockats ur på lång tid. Djuren saknade också torra och rena platser där de kunde ligga ner.
På en betesplats för kor, kalvar och en tjur fanns en skrothög som djuren kunde skada sig på. Skrot hade även samlats ihop längs en husvägg som avgränsade betet. Man hittade också taggtråd i hästarnas hage.
Foder till fåren lades ut direkt på golvet, vilket innebar en risk för att djuren skulle bajsa i sin egen mat. I ladugården gick en kalv lös och riskerade därmed att förorena maten på foderbordet.
Slutligen kunde länsstyrelsen konstatera att tre unga tjurar stod bundna vid sina platser, vilket blev förbjudet i en ny lag från 2017. Istället ska tjurar och stutar äldre än sex månader hållas i lösdrift.
Efter länsstyrelsens besök har mannen skickat in dokumentation på att åtminstone en del fel hade åtgärdats. Skrot i hagen hade plockats bort, det hade gjorts rent i fårstallen, och de unga tjurarna hade släppts ut.
För de resterande bristerna har länsstyrelsen nu beslutat att ge djurägaren ett föreläggande om att omedelbart vidta åtgärder. Eftersom bristerna har konstaterats sedan mer än ett år tillbaka kommer länsstyrelsen att kräva ut viten om inte några förbättringar sker.
Gå till toppen