Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mette Frederiksen: Kommer att bli svårt

Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen har ställt in semesterplanerna för att koncentrera sig på regeringsbildning i Danmark. Efter första dagens samtal säger hon att förhandlingarna blir hårda.

Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen i förgrunden när regeringsförhandlingarna började på fredagen.Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT
– Det finns massor som kommer att bli svårt. Just nu vill jag bara glädja mig åt en bra första dag, säger Frederiksen efter första dagens förhandlingar.
Det röda blocket tog hem segern i valet och nu ska alltså Mette Frederiksen försöka bilda regering.
– Jag har inte gjort några sommarplaner, det tror jag är det rätta sättet att angripa årets sommar. Så jag tror att det kommer att ta tid och jag ser fram emot det, sade hon.
Borgerliga Venstre var det första parti som Frederiksen träffade för förhandling på Christiansborg efter segern i onsdagens val. Under fredagen skulle hon träffa företrädare för nio partier och sist ut skulle det bli Radikale Venstre enligt planen. I helgen väntar samtal med grönländska och färöiska medlemmar av folketinget.
Under lördagen ska Frederiksen också prata om frågor om klimat, natur och miljö med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten – partierna som räknas till det röda blocket, som hon hoppas kunna samla i ett regeringsunderlag.
– Nu går vi in i djupare förhandlingar på lördagen. Och då väljer vi att börja med det som jag tycker är ett av de viktigaste resultaten av detta val: att danskarna mycket entydigt vill ha ett starkare fokus på inte minst klimatkrisen, säger hon.
Men att det kan bli svårt ekar också i det ganska lakoniska uttalande som Morten Østergaard, Radikale Venstres partiledare, luftade på fredagen:
– Mette Frederiksen vet mycket väl vad vi står för, och det står vi fortfarande för.
Målet är att få till en socialdemokratisk enpartiregering, underströk Frederiksen på torsdagen. Men flera tilltänkta stödpartier ställer ultimatum i frågor om ekonomi och invandring som i vissa fall strider helt mot varandra, eller mot S-politiken.
Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl säger att han kommer att kräva att Frederiksen inte viker från den strikta invandringspolitiken.
– Hon har sagt att hon inte vill vara statsminister om hon inte kan föra en strikt invandringspolitik. Det ska hon hålla. Annars kan jag lova att de väljare som övergett Dansk Folkeparti kommer tillbaka.
Fakta

Danmarks valresultat

Tio partier tog sig in i det danska folketinget, inom parantes förändring sedan förra valet:

Socialdemokratiet 25,9 procent (–0,4)

Venstre 23,4 (+3,9)

Dansk Folkeparti 8,7 (–12,4)

Radikale Venstre 8,6 (+4)

Socialistisk Folkeparti 7,7 (+3,5)

Enhedslisten 6,9 (–0,9)

Det Konservative Folkeparti 6,6 (+3,2)

Alternativet 3 (–1,8)

Nye Borgerlige 2,4 (+2,4)

Liberal Alliance 2,3 (–5,2)

Tre av partierna klarade inte tvåprocentsspärren:

Stram Kurs 1,8 (+1,8)

Kristendemokraterne 1,7 (0,9)

Klaus Riskær Pedersen 0,8 (+0,8)

Källa: DR

Fakta

Mette Frederiksen

Född i Ålborg den 19 november 1977.

Frånskild tvåbarnsmamma, förlovad med filmfotograf Bo Tengberg.

Utbildad vid Ålborgs universitet (administration och samhällskunskap) samt Köpenhamns universitet (Afrikastudier).

Invald i folketinget 2001.

Arbetsmarknadsminister 2011–2014, justitieminister 2014–2015.

Ledare för Socialdemokratiet sedan 2015.

Källa: Socialdemokratiet.dk

Gå till toppen