Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-topp ville förbjuda prideflaggan

Sverigedemokraten Teddy Nilsson, blivande ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv, ville förbjuda prideflaggan. Nu backar han något från påståendet, men hävdar att ”regnbågsflaggan ifrågasätter heteronormen, då är det inte en inkluderingsflagga utan en exkluderingsflagga”.

Teddy Nilsson (SD), tillträdande kommunstyrelseordförande i Svalöv, backar något om regnbågsflaggan.Bild: Magnus Arvidsson
Teddy Nilssons inställning till prideflaggan framkommer i en granskning som gjorts av tidningen Expo.
I ett inlägg på Facebook som gjordes den 4 augusti 2017 skriver han "Förbjud exkluderingsflaggan nu!!"
Teddy Nilsson bekräftar att han har skrivit inlägget men hävdar idag att det handlar om en specifik flaggstång. Något som inte framgick av inlägget för snart två år sedan.
– När vi hade diskussion om flaggning på en representativ flaggstång här i kommunen uttalade jag att jag inte vill att den ska användas. Flaggan ifrågasätter heteronormen, då är det inte en inkluderingsflagga utan en exkluderingsflagga, anser Teddy Nilsson.
Vad tycker du själv om homosexuella?
– Jag har ju flertalet vänner, och vi har ju homosexuella i partiet. För min del är det en privat sak, var och en väljer att leva sitt liv som den lär.
Teddy Nilssons Facebookinlägg från 2017. Källa: Expo.
Svalövs kommunala flaggpolicy innefattar bland annat att regnbågsflaggan hissas den internationella hbtq-dagen, den 17 maj.
I nuläget har Teddy Nilsson inga planer på att förändra policyn men flaggar samtidigt för att det borde bli färre flaggor.
– Det är rimligt och mindre ansträngande för kommunen att enbart flagga med kommunalt vapen och den svenska flaggan, säger Teddy Nilsson.
Svalöv blir landets fjärde kommun med SD-ordförande i kommunstyrelsen.
Hur ser du på att företrädare för borgerliga partier på riksplanet tar kraftigt avstånd från det som händer i Svalöv?
– Jag avstår från att recensera rikspolitiken, vi bedriver kommunpolitik. De uttrycker sig från en rikspolitisk plattform, jag lever i den kommunala vardagen.
Två skilda världar, menar du?
– Nej, det är väldigt intimt förknippade världar, men vi har att förhålla oss till och inte ändra rikspolitiken, svarar Teddy Nilsson.
Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i grannkommunen Landskrona och ordförande för Skåneliberalerna, vill i nuläget inte recensera partikollegornas agerande för att släppa fram SD i Svalöv.
– Det är inte mitt förstahandsval men jag har förståelse för det man gör, säger han.
– Det är tragiskt att ett fungerande alliansstyre har lämnat in på grund av att centern backade ur De var tvungna att göra något.
Han räknar dock med att partiets agerande i Svalöv kommer upp för diskussion vid Skåneliberalernas nästa styrelsesammanträde.
Hur ser du på Teddy Nilssons inställning till prideflaggan?
– Ett udda budskap som jag tar avstånd från. Här i Landskrona flaggar vi gärna med prideflaggan, säger Torkild Strandberg.
Tidigare i veckan rapporterade Aftonbladet att Teddy Nilsson även delat en text på Facebook där Centerledaren Annie Lööf kallades folkförrädare. ”Väl valda ord”, skrev Nilsson i en kommentar.
Sverigedemokraterna ser händelsen som utagerad.
”Ytterst är det klumpigt och onyanserat givet kontexten respektive fråga är kopplad till. Man måste kunna diskutera och debattera också känsliga frågor, samtidigt som man behöver vara tydlig och balanserad i sin kritik. I detta avseende finns det fog för kritik mot inläggen. Sett till hans egna förklaringar finns det dock ingen anledning att ifrågasätta hans bakomliggande mening”, skriver partiets presschef Henrik Gustafsson till TT.
Läs också SD-topp i Svalöv spred inlägg där Annie Lööf kallas ”folkförrädare”
Gå till toppen