Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Holländaren i Gunnestorp får nya spån

Möllehättan får sig en välbehövlig översyn. Just nu byts alla spån och sen ska även fönstren på Gunnestorps mölla bli renoverade.

Dennis Ekström är engagerad i kommittén för Gunnestorps mölla. Just nu pågår en omfattande renovering av hättan.Bild: Anders Malmberg
Det syns på långt håll att det är saker i görningen på Gunnestorps mölla utanför Mjöhult. Hela möllan är inklädd i byggnadsställningar.
Det är dags för spånbyte på hättan - den vridbara topp som är typisk just för möllor av typen holländare.
– Renoveringen började i måndags, berättar Dennis Ekström, som själv titulerar sig mjölnare.
Han och hans fru Charlotte Ekström är aktiva i kommittén i Kullens hembygdsförening som sköter möllan. Hon har starka släktband just till Gunnestorps mölla.
– Hennes farmor och farfar var med när hembygdsföreningen tog över möllan på 1970-talet. Hon har varit mycket här som barn, säger Dennis Ekström.
Vartenda spån ska bytas ut och innan de kommer till plats har de vederbörligen legat i blöt. Sen ska det tjäras innan allt blir klart.
– Jag skulle tro att arbetet tar ett par veckor, säger Dennis Ekström.
Alla spån på hättan ska bytas ut.Bild: Anders Malmberg
Under renoveringen ses även möllans alla spröjsade fönster över. Vissa ska bytas ut medan andra ska renoveras.
Hela kalaset går på 350 000 kronor. Men eftersom möllan är byggnadsminnesförklarad står länsstyrelsen för 90 procent av kostnaden.
– Men 35 000 kronor är ändå mycket pengar. Det är i stort sett vad vi har i kassan.
Den pågående renoveringen är den största som möllan genomgått på tolv år. Då byttes vingarna ut.
Dennis Ekström vid Gunnestorps mölla.Bild: Anders Malmberg
Varje säsong har möllan öppet vid ett par tillfällen. Och mala mjöl är möjligt även om det inte blåser. En tändkulemotor ser då till att kvarnstenen går runt.
Dock är det lite si och så med frivilliga som jobbar med just Gunnestorps mölla.
– Just nu är vi två familjer som är aktiva. Vi hade gärna tagit emot fler som kan hjälpa till. Gärna en pigg pensionär som har mer fritid än vi småbarnsfamiljer, säger Dennis Ekström.
Gå till toppen