Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klippan behöver fler vård och omsorgsplatser – Åbyhem ska byggas om

Inom de närmsta åren behövs flera nya platser på vård- och omsorgsboende i Klippan. Därför ska Åbyhem byggas om. Men hur det ska gå till är ännu inte beslutat.

När korttidsenheten i Klippans kommun nu ska flytta till Rickmansgården i Ljungbyhed frigörs plats på Åbyhem. Tanken är då att ena flygeln ska byggas om för att skapa 40 vård- och omsorgsplatser.
I praktiken skulle det innebära 15 nya platser då de 25 boende på hemmet idag då skulle flyttas över till den ombyggda flygeln. Efter det kan även den andra flygeln byggas om för att få fram ytterligare 40 platser.
– Vi har redan idag behov av fler platser, säger kommunstyrelsens vice ordförande Johan Petersson (S).
Tidigare fanns även alternativet att riva Åbyhem och bygga ett helt nytt vård- och omsorgsboende, men att bygga om det befintliga visade sig vara det billigare alternativet.
– Det som är kvar nu är två alternativ. Antingen att låta någon annan bygga om Åbyhem och att vi hyr det över 25 år eller att vi själva bygger om Åbyhem. Framåt början av hösten ska vi kunna vara redo att besluta, säger Johan Petersson.
Under kommunstyrelsen sammanträde i början av juni behandlades även en motion om att garantera alla över 85 år en plats på trygghetsboende, vård- och omsorgsboende eller seniorboende.
– Det är en väldigt riskabelt åtagande att säga att man garanterar det så det blev ett beslut om att avslå motionen, säger Johan Petersson.
Gå till toppen