Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Unga scouter på sitt livs resa

På lördagen var det avslutning för Jonstorps Kustscouter och om en månad åker sju unga scouter i väg på sitt livs resa: World Scout Jamboree i USA.

Jacob Andersson, Emma Berg, Tova Andersen, Oliver Bengtsson, Marcus Karlsson och ledaren Lars Karlsson ska åka på scoutläger i USA senare i sommar.Bild: Ulf Kristiansson
Scouter från hela världen samlas vart fjärde år på ett drygt tio dagar långt läger. I år kommer 50 000 till lägret som hålls i USA.
Att vara med på ett sådant läger som deltagare är en engångsgrej, något man bara kan göra en enda gång. Man måste nämligen vara fyllda 14 år men inte hunnit bli 18.
Vid kustscouternas avslutning på Kullaberg samlades fem av de sju scouter från Jonstorp och Höganäs som ska till USA. Och de ser alla fram emot resan.
När scoutkåren samlas till avslutning behövs det många korvar med bröd...Bild: Ulf Kristiansson
– Det är lite läskigt, för det är som ett äventyrsläger med en massa grejor man aldrig testat förr, säger Tova Andersen som är med i Höganäs scoutkår.
Emma Berg från Jonstorp var inte lika orolig:
– Det är något nytt och spännande, det ska bli riktigt speciellt!
Oliver Bengtsson, Jonstorp, har varit på internationellt läger förr men inget lika stort som det här och han ser fram emot det.
– Jag gillar den internationella atmosfären.
Han har också en förklaring till varför det blivit allt populärare att vara scout.
– Det är lite inne att vara ute. Många ungdomar sitter mest inomhus men det finns också väldigt många som vill vara utomhus och göra grejor.
– Det är en skön paus från datorn och det är skönt att gå hemifrån och vara ute, säger Tova Andersen.
Det finns cirka 80 000 scouter i Sverige och till Jonstorps kustscoutkår med drygt 150 medlemmar är det kölista för att komma med.
– Det är likadant överallt i landet, scoutrörelsen växer, säger ledaren Lars Karlsson som trots att han passerat 18 år med rejäl råge ska med på lägret.
Teamt för årets jamboree är "Unlock a new World" därav nyckeln som symbol på tygmärket.Bild: Ulf Kristiansson
– Som ledare eller funktionär får man vara äldre...
Det är ingen billig resa de sju scouterna från Kullabygden ska göra, den kostar nära 40 000 kronor per person.
– Vi har jobbat ihop en del, vi har fått bidrag men vi måste också betala själva, säger Marcus Karlsson.
Gå till toppen