Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Elbrist får ett högt pris. Och Skåne betalar.

Anders Ygeman.Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Utan el inga jobb. I veckan kom beskedet att bagerijätten Pågen avblåser sina planer på att bygga ut verksamheten i Malmö. Skälet är att kraftbolaget Eon inte kan garantera tillräckligt med el.
"Strömbrist är något man hör talas om i u-länder", säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal till Svenska Dagbladet.
Men tyvärr kan det bli ett allt vanligare spörsmål även i Skåne. På det hela taget är det förhållandevis gott om el i landet, men mycket av den produceras i norr och konsumeras i söder. Det ställer stora krav på överföringskapaciteten i stamnätet och Eon varnar för att den snart inte räcker till för södra Sveriges behov. Svenska kraftnät måste tidigarelägga sina planerade investeringar i nätet, menar Eons vd Johan Mörnstam. Och särskilt brådskande har det blivit sedan skatten på fossil kraftvärme höjdes och fick Eon att av lönsamhetsskäl besluta om nedläggning av Heleneholmsverket.
Löses inte problemet får Pågen etablera sig någon annanstans, förklarar Carlsson Jerndal. Därmed skulle Malmö missa en värdefull möjlighet till nya jobb. Regionen har faktiskt redan gått miste om potentiella arbetstillfällen till följd av risken för elbrist. Ventilationsföretaget Lindab har på senare år valt att bygga ut verksamheten utomlands istället. Ytterligare negativa effekter framgår i en kartläggning av situationen som Region Skåne har gjort: Northvolt kunde inte bygga Europas största batterifabrik i Malmö, Ystad har fått nej till ökat effektuttag och Skånetrafiken kan i längden få svårt att driva bussarna med el i flera skånska städer.
Moderatledaren Ulf Kristersson efterlyser snabba åtgärder. Det behövs en kombination av fortsatt satsning på kärnkraft, återställd skatt på kraftvärme och kortad tillståndsprocess för att bygga ut elnätet, anser han.
Åtminstone det senare borde rimligtvis gå att nå politisk enighet kring. Men energiminister Anders Ygeman (S) tycks överhuvudtaget inte se något problem att hantera politiskt. Han köper inte talet om att elbristen hotar arbetstillfällen. Sverige har världens bästa elnät, framhåller han i Svenska Dagbladet och menar att det är Eons skyldighet att lösa bristen i Malmö.
Visst har Eon både ansvar och egenintressen i sammanhanget. Men på en avreglerad marknad kan privata aktörer inte förväntas driva verksamhet med förlust. Det är i hög grad politikerna som sätter spelreglerna på elmarknaden och då måste de också försöka se till att den fungerar.
Larmen om Skånes problem kommer inte bara från näringslivet. I början av året slog även Svenska kraftnät larm om att ledningarna inte räcker för att täcka behoven i söder.
Menar Ygeman att den ansvariga myndigheten överdriver?
Det är i så fall en energipolitisk hållning som riskerar att få ett högt pris. Och det är landets södra delar som får betala genom lägre tillväxt och färre arbetstillfällen.
Gå till toppen