Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En promenad genom Ängelholm för att öka vinthundens status

Säg Greyhound och de flesta tänker på vindsnabba hundar som tävlar mot varandra på bana. Susanne Lindelöf vill visa att de är mer än så.

Susanne Lindelöf och systern Jeanette Lindelöf längst fram i den lilla karavanen av vinthundar som drog genom Ängelholm på söndagen.Bild: Niklas Gustavsson
För andra året arrangerade hon promenaden i Ängelholm efter den engelska förlagan Great Global Greyhound Walk. Och det var drygt 20 hundar med hussar och mattar som gick från Hembygdsparken till Stortorget och tillbaka.
– Jag älskar vinthundar och vill visa att de är fina som sällskapshundar, säger Susanne Lindelöf.
Själv har hon tre stycken som hämtats från härbärge på Irland.
– De kräver inte alls lika mycket motion som folk kanske tror, de nöjer sig med promenader och får de då och då springa av sig så är de lugna soffpotatisar i hemmet.
Susanne Lindelöfs tre vinthundar, Polly, Kiara och Chloe, samtliga hämtade från härbärgen på Irland.Bild: Niklas Gustavsson
Bakom önskan att visa vinthundar som inte bara möjliga utan också bra som sällskapshundar finns en allvarlig sida. Vinthundar som inte duger att ha i tävlingar är inte uppskattade i flera olika länder. Tvärtom. Inte sällan överges eller dödas de.
– De har inget värde, säger Susanne Lindelöf.
Arrangemanget som Susanne Lindelöf står bakom är det enda i sitt slag i Sverige, men just den här söndagen genomförs det likadana promenader, med samma syfte, runt om i världen. I fjol lockade den här promenaden en bra bit över 6 000 hundar och deras ägare på olika platser i världen.
Och överallt görs det på liknande sätt som i Ängelholm, med en engagerad volontär som utan ersättning håller i och genomför arrangemanget.
Får en vinthund bara springa av sig rejält några gånger i veckan blir den lugn som en filbunke i hemmet. Och passar därmed bra som familjehund.Bild: Niklas Gustavsson
Den kanske mest kända vinthunden är sannolikt Greyhound, men även Whippet, Italiensk vinthund, Borzoi, Irländsk varghund och Afghanhund är nog kända för många i Sverige.
Gå till toppen