Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Johan Hansson

Johan Hansson, Malmö, avled den 4 maj i en ålder av 77 år. Närmaste anhöriga är hustrun Ulla och, i ett tidigare äktenskap, sonen Fredrik. Begravningen har ägt rum.

Johan utnämndes år 1992 till chefsrådman och chef på en avdelning vid Malmö tingsrätt efter att ha varit rådman där sedan år 1982. Han var en skicklig jurist och kunde handlägga alla typer av mål, men hans håg stod till brottmålen. Det fanns nog ingen typ av sådana mål som han inte hade arbetat med.
Hans stora erfarenhet gjorde att han arbetade snabbt och att balansen på hans rotel var bland de minsta på brottmålsavdelningarna. Hans kunskaper, erfarenhet och skicklighet gjorde att hans handläggning och domar var av hög klass.
Johan hade emellertid tid till annat också. Under hans tid som chefsrådman kom det många remisser från Regeringskansliet till tingsrätten. Det var inte alltid så lätt att hitta domare som hade tid för remisser vid sidan av det ordinarie arbetet, men Johan var aldrig ovillig och han var självskriven som deltagare vid de remisser som gällde straffrätten. Han deltog också i andra remisser och hans kloka synpunkter var en klar tillgång i tingsrättens remissarbete.
Johan hade ett stort engagemang inte bara för den egna avdelningen utan för hela tingsrättens verksamhet och uppgifter. Han var modern på det sättet att han kunde se helheten när det gällde domstolens roll i samhället.
Som person var Johan en mycket uppskattad medarbetare. Under den ibland lite bullriga ytan fanns det en vänlig och omtänksam person som alltid var villig att dela med sig av sina kunskaper och ge ett gott råd. Det var ett nöje att umgås med honom. Jag saknar Johan mycket.
Ulf Arrfelt
f d lagman vid Malmö tingsrätt
Gå till toppen